Varken Kees met pensioen

21 augustus 2009 07:00

HOUT - Het beroemde varken Kees van stadslandgoed de Kemphaan is donderdag 13 augustus met pensioen gegaan en vertrokken naar een mooi adres in Drenthe. Kees was geliefd bij kinderen die het enorme dier dikwijls bewonderden.


Het varken dankte haar naam aan het hondje Smeerkees uit Floddertje. Deze jongensnaam verdiende het varken ondanks dat het een vrouwtje was. Want op warme dagen zocht ze verkoeling in de sloot, om zich daarna in de modder te wentelen.
Kees heeft jarenlang voor nakomelingen gezorgd. Het lukt inmiddels al twee jaar niet meer om haar drachtig te krijgen. Ook wordt ze behoorlijk oud. Daarom heeft de Stichting Stad & Natuur Almere besloten dat ze mag gaan genieten van haar oude dag. Inmiddels is ze op een goed adres in Drenthe, waar ze met een ander varken mag gaan genieten van de rust en de ruimte.
Binnenkort komt er een nieuw varken, om zo de nakomelingen voor de komende jaren veilig te stellen. Het varken en de biggen zijn altijd onderdeel van de lentelessen die Stad en Natuur aanbiedt aan de Almeerse basisscholen.

Publiekslieveling

Kees was altijd een publiekslieveling van bezoekers van de Kemphaan. Mensen hadden zelden zo'n mooi dik roze varken gezien. De meest gestelde vraag: "Hoeveel weegt ze?" De schatting is circa tweehonderd kilo. Veel bezoekers vroegen zich ook af, of ze nog wel door het luik van haar verblijf naar buiten paste, maar dat ging prima.
Ze had een sjiek onderkomen op het landgoed. Een varkensvilla ontworpen door architect E. Eijsbouts en gebouwd door de Rotary Almere, gelegen op een flinke lap grond, grenzend aan water en bos. In de wintermaanden verhuisde ze naar de schaapskooi, waar ze samen met de andere dieren gezellig en warm de winter doorbracht.