Veel architectuur in teken van toekomst

19 november 2008 08:00

ALMERE - In Muziekwijk-Noord vond een historisch moment plaats bij de ontwikkeling van deze wijk. De tweejaarlijkse Bouwrai in Amsterdam en de Nationale Woning Raad die gevestigd was in Almere hadden een buitenexpositie georganiseerd, op initiatief van corporatiedirecteuren Strijbos en Fleury. Het zou een modelbuurt voor 'het bouwen en wonen van de toekomst' moeten worden.


Tijdens de Bouwrai in het voorjaar van 1990 zouden bezoekers met bussen de modelwoningen in Almere komen bezichtigen. Deze huizen zouden na afloop aan huurders en kopers worden doorgegeven. Hans Laumanns was de speciale projectleider die de bouwers aanspoorde met toparchitecten te gaan werken. Tijd om een speciaal plan op te zetten ontbrak, maar op de locatie vlakbij het Muzenpark was nog een lege vlakte. De verkaveling ten noorden van de spoorlijn was al getekend. Een regelmatig stratenpatroon rond wat het eerste stedelijke park in Muziekwijk zou worden. Een bonte verzameling van zeer uiteenlopende architectonische hoogstandjes was het gevolg. Zo is er van Mecanoo het modernisme terug te vinden in de Wessel Ilckenstraat. Het postmodernisme van Inbo-architecten, de industriële bouwstijl van Fons Verheijen en de antroposofische stijl van Paul Dinant, structuralist Herzberger met een vanuit modulen opgebouwd raster van patiowoningen, Teun Koolhaas' experiment met de 'Meerfasenwoning' en Lucia Hartsuyker met haar 'Vrouwvriendelijk' wonen, allerlei architecten van diverse pluimage.
Stedenbouwkundige Brans Stassen omschreef dit project in deze wijk als een 'fascinerend stukje stad'. Volgens hem had het "allang moeten worden uitgeroepen tot monument, tot een beschermd stadsgezicht". (Bron: Bedacht en gebouwd, 25 jaar Almere Stad en www.architectuur.org/mecanoo.php)