Veel leraren in opleiding werken na hun studie in Almere

12 juni 2010 20:36

STEDENWIJK - In zes jaar tijd heeft meer dan de helft van alle leraren in opleiding die stage liepen op Echnaton, De Meergronden of Helen Parkhurst gekozen voor een betrekking in Almere op de opleidingsschool. Dat zijn in totaal 86 docenten, oftewel 20 procent van het onderwijzend personeel op de genoemde openbare scholen van de Almeerse Scholen Groep.


De resultaten werden op afgelopen woensdag bekend gemaakt tijdens een onderwijsconferentie, van de Almeerse Academische Opleidingsschool. Dat zoveel studenten na hun opleiding een werkkring op de eigen stageschool vonden, heeft onder meer te maken met de intensieve manier waarop zij op die scholen begeleid zijn. Waar normaal gesproken de opleider van de stagiair een enkele keer per jaar de stageschool bezoekt, kunnen de leerlingen in Almere de theorie direct in de praktijk brengen via een betaalde stage. Ze zijn één tot drie dagen per week aan het werk op de middelbare school en krijgen ondersteuning van docenten die opgeleid zijn om hen te begeleiden. Resultaat is een opleiding die de meeste studenten voltooien en direct als bekwame docenten aan de slag kunnen.

Academische opleidingsschool

Echnaton, De Meergronden en Helen Parkhurst mogen zich intussen 'Academische Opleidingsschool'noemen. Het academische karakter blijkt uit de aandacht voor ontwerpen en onderzoeken en de directe contacten met hogescholen en universiteiten. Docenten doen onderzoek binnen hun onderwijspraktijk, wat ten goede komt aan de kwaliteit van de lessen. In juli 2009 hebben de scholen hiervoor een keurmerk verworven waarvoor tot nu toe slechts negen scholen in Nederland in aanmerking zijn gekomen. Naast samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (ILO) zijn nu ook onderhandelingen gaande met de opleidingsinstituten Windesheim en Archimedes.