Veel misvattingen over risico's op krijgen van kanker

14 april 2010 07:00

ALMERE - Tweederde van de Nederlanders weet dat een gezonde leefstijl van invloed is op het ontstaan van kanker, zo blijkt uit een onderzoek van KWF Kankerbestrijding dat door TNS NIPO onder 1100 Nederlanders in oktober 2009 is uitgevoerd. Toch blijken er nog veel misvattingen te bestaan over welke factoren het risico op kanker beïnvloeden en in welke mate.


De rol van factoren waarop men zelf geen invloed heeft (erfelijkheid, stress, milieufactoren) wordt daarbij nog wel eens overschat. Zo denkt bijna de helft van de Nederlanders dat stress kanker kan veroorzaken. Ook denkt bijna een derde ten onrechte dat milieuverontreiniging een grote rol speelt. KWF Kankerbestrijding wil met de campagne '6x sterker tegen kanker' mensen voorlichten over welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van kanker. Ook wil KWF Kankerbestrijding mensen bewust maken dat ze zelf het risico op kanker kunnen beïnvloeden door gezond te leven.

Factoren

De zes leefstijlfactoren die bij het ontstaan van kanker een rol kunnen spelen zijn roken, ongezonde voeding, onvoldoende lichaamsbeweging, overgewicht, overmatig alcoholgebruik en onverstandig zonnen. Van deze zes leefstijlfactoren is roken verreweg de meest invloedrijke factor: ongeveer 30 procent van de kankersterfte in Nederland is gerelateerd aan tabaksgebruik. Op de tweede plaats komt overgewicht: 7 à 8 procent. Erfelijkheid en milieufactoren dragen slechts elk voor een paar procent bij aan de kankersterfte.
Vier van de tien Nederlanders denkt dat ze zelf weinig invloed hebben op het risico op kanker. Dit terwijl jaarlijks in Nederland zo'n 35-50 procent van alle nieuwe gevallen van kanker voorkomen zou kunnen worden, als Nederlanders zich aan de zes leefstijlregels zouden houden.