Veel symbolen te zien op Time = = Art Onthulling stadsklok op 27 februari

12 februari 2010 08:00

DE VAART - Kunstenares Emeke Buitelaar heeft de stadsklok Time = = Art praktisch helemaal voltooid. Op zaterdag 27 februari wordt de ontmoetingsplek met stadsklok onthuld op het plein onderaan de trappen bij Belfort. Time = = Art is gebaseerd op de Maya-cultuur en kent tal van verborgen symbolen in de mozaïeken. In deze krant alvast een uitleg. Uitknippen en meenemen!


De rode bank staat op het oosten en staat symbool voor 'start'. In het midden staat een hart met links een spiraal die de tijd symboliseert en rechts een vogel die voor vrijheid staat. Het hart is tegelijkertijd ook een masker dat de mens draagt om zichzelf te camoufleren. Onder het zitdeel is een nar te zien die de humor symboliseert. Aan de achterzijde staat een regenboog boven twee vleugels.
De witte bank is op het noorden gericht en staat voor 'verfijning'. Er is een indiaan te zien die zijn hand opent naar een andere indiaan. Die geeft een knipoog. Enerzijds om te relativeren, anderzijds om de bezoeker te attenderen om ook eens bij zichzelf naar binnen te kijken. Aan de achterzijde is een indiaan afgebeeld en een paard die voor kracht en seksualiteit staan.

Universum

De blauwe bank staat op het westen en symboliseert het universum. Alle sterrenbeelden zijn erin verwerkt. Daarboven is een nevel waarin verschillende dieren te zien zijn: een schildpad, een vogel en een aap. Aan de zijkant staat het woord 'muzenkap': de hoogste bijenkoning. De kunstenares maakt zich zorgen over de grote bijensterfte. Op de achterzijde prijkt een levensboom met links daarvan een indiaan en rechts een hert dat met een olifant danst. Ook is de maya-zegel van de slang te zien: de verborgen kracht. Maar ook het omstreden logo van Almere.
De gele bank op het zuiden staat voor 'voltooiing'. In het midden staat een geel figuur met vleugels: de gele krijger. Het maya-symbool van de kunstenares zelf. Het figuur heeft een ei gelegd, waar ze uit ontspruit: geboorte en voltooiing. Aan de achterzijde staat een felgele zon in een gele ster. Dit zijn symbolen voor de laatste dag van een periode in de maya-kalender: precies de dag dat het kunstwerk onthuld wordt, 27 februari.
Zuil

In het midden van de bankjes komt een zuil in de vorm van een vrouwenfiguur met daarin de klok. Op haar buik is een kolibri te zien, het symbool van liefde. Ook zijn alle niet-gebruikte maya-zegels in de zuil verwerkt. In haar hoofd staan de woorden 'love' en 'respect'. De wijzerplaat legt een verband tussen de oermens en het heelal. De flonkerende sterren zijn pleïaden, de sterren waarop de beroemde maya-kalender is gebaseerd. Aan de onderkant van de zuil staat in het Nederlands en in het Latijn: 'ik vertel je je eigen droom'. Buitelaar hoopt dat mensen de tijd nemen om iets met hun dromen te gaan doen.
De kunstenares beschouwt Time = = Art als haar levenswerk en wilde haar ouders daar een wezenlijke rol in laten spelen. Ze hebben in elk object een steentje gelegd.