Verbazing over badkamerpuin in Oostvaardersplassen

22 oktober 2008 07:00

ALMERE - Het nieuw aangelegde wandelpad in de Oostvaardersplassen heeft een fundering van badkamerpuin. Onder het rode gravel ligt een bedje van gebroken badkamertegels en beton, maar ook tubes tandpasta, kitspuiten, plastic doppen, pvc-buizen en zelfs een badeendje.


Wandelaars in het gebied verbaasden zich over de grote hoeveelheid ijzer en plastic onder het pad, dat nota bene in een natuurgebied ligt. Ook een verslaggever van deze krant constateerde dat tussen het puin veel onafbreekbaar materiaal ligt. Het pad loopt van de nieuwe brug over de Buitenring tot het in aanbouw zijnde bezoekerscentrum.
De verbazing bij de wandelaars werd groter toen het aannemersbedrijf het puin razendsnel bedekte met een dikke laag gravel.
Volgens projectleider Harry van Spijker is een funderingslaag met puin echter niet ongewoon. "Die fundering is een mengsel van hergebruikt puin. Dit keer kennelijk afkomstig van een badkamer. Na sloop van een pand wordt het afval naar een puinbreker gebracht die alles breekt. Vervolgens haalt een sterke magneet veel van de ijzermaterialen eruit. Maar niet alles. Vervolgens is er nog een rooster waar grote brokken puin niet doorheen kan. Toch slipt er altijd wat door."
Volgens Van Spijker is er bij dit pad precies volgens de richtlijnen gewerkt. "Volgens het bouwstoffenbesluit mag dat maximaal drie procent van het puin zijn. Dat er een pvc-buis of badeendje doorheen is geslipt, kan op zich gebeuren. Maar de fundering van dit pad het voldoet aan de gestelde eisen."
Meepraten over dit onderwerp? Reageer via www.almeredezeweek.nl op de stelling: Plastic hoort niet thuis in de natuur!