Verdrietige Tineke Ras neemt afscheid van de PvdA

10 juli 2020 09:45

Door Marcel Beijer

ALMERE – Er was uiteindelijk een coronacrisis voor nodig om Tineke Ras het inzicht te geven dat haar toekomst niet bij de PvdA lag. Vanwege de strubbelingen in de partij had ze als nummer 10 op de verkiezingslijst de kans om een raadszetel in te nemen. Maar dat gebeurde niet.

Ook werd Ras niet gevraagd als fractie-assistent of -medewerker. "Ik ben de partij trouw gebleven, zat elke donderdag op de politieke tribune in de hoop dat ik mijn kans zou krijgen. Maar die kans kwam niet. Ik vond dat erg onrechtvaardig en dat maakte me verdrietig. Ik ben in Haven een bekende verschijning en ook in Buiten heb ik – vanwege het Luierpark dat ik beheer – veel bekendheid. Ik ben een meid van de straat. Dat leverde me in 2018 veel voorkeurstemmen op. En tóch werd ik gepasseerd."

Dat verdriet werd alleen maar sterker toen de coronacrisis aanbrak. "Er waren geen raadsvergaderingen meer en ik zat op donderdagavond thuis. Ik kreeg de tijd om na te denken. En toen kwam het besef dat ik bij de PvdA niet langer meer op mijn plaats zit."

Ras zegt wel een vermoeden te hebben waarom ze buiten de partij valt. "Er zijn natuurlijk deze raadsperiode de nodige dingen gebeurd binnen de partij. Er zijn twee kampen ontstaan. Ik zit in het verkeerde kamp."

Toekomst

Waar haar toekomst ligt wil Ras nog niet zeggen. "Eerlijk gezegd ben ik geen PvdA'er vanuit socialistische overtuiging of zo. Ik ben meer de sociaaldemocraat. Ik kan ook prima uit de voeten bij een partij met een sociale insteek. Ik ben in contact met een aantal partijen."

Zo is Ras gezien met vertegenwoordigers van het CDA en 50Plus. Ze reageert daar gelaten op. "Roddels gaan snel, want die gesprekken zeggen niets. Politiek bedrijven doe je door te praten met andere fracties. Dat is wat ik deed. Ik heb nog geen keuze gemaakt. Maar afscheid nemen van de politiek doe ik niet. Ik vind het te mooi om los te laten. Zelfs in de coronatijd heb ik de raadsvergaderingen gevolgd via internet en als na het reces weer bezoekers worden toegelaten hoop ik dat ik me ervoor kan aanmelden. De vergaderingen zijn voor bewoners. Dan laten ze maar wat minder ambtenaren op die tribune zitten."

Tineke Ras: "Ik zat op donderdagavond thuis. Ik kreeg de tijd om na te denken." (Foto: aangeleverd)