Verdwenen e-mails duiken plotseling weer op

16 maart 2021 22:05

Door Robert Mienstra'

ALMERE - Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 16 maart ging de raad akkoord met de herbenoeming van burgemeester Franc Weerwind. Na afloop van de raadsvergadering moesten de fractievoorzitters in de raadszaal blijven zitten. De pers mocht er niet bij zijn. De zitting was geheim. Na afloop vroeg Almere DEZE WEEK aan fractievoorzitter Hans van Dijk van de ChristenUnie wat er in de geheime sessie besproken was. Dat wilde hij wel zeggen. Er zijn e-mails boven tafel.

Luister de podcast Politiek Circus (2 minuten) met Hans van Dijk aan het woord.

Omroep Flevoland meldde vanaag nog dat de omvang van de verdwenen e-mails van de gemeente Almere nog veel groter is dan gedacht. Dit op basis van documentatie die de omroep in haar bezit heeft. De complete boxen van zowel (oud-)bestuurders als topambtenaren van de gemeente Almere zijn volgens de omroep over een periode van dertien jaar verdwenen. Er zou niet tot archivering zijn overgegaan vanwege de kosten.

Nu de e-mails plotseling boven tafel schijnen te zijn, heeft de gemeente aan de pers onjuiste informatie gegeven over WOB-verzoeken die zijn ingediend. WOB is Wet Openbaarheid van Bestuur. Aan Almere DEZE WEEK werd geschreven: "Wij hebben helaas moeten vaststellen dat deze mailomgevingen niet worden bewaard bij de gemeente en ook niet bij onze leverancier voor mailomgevingen. Wij hebben dan ook de informatie niet kunnen achterhalen.'
Het lijkt dat die wet door de gemeente met voeten is getreden nu de e-mails weer wel blijken te bestaan.

Woensdag komt het college met een raadsbrief over de 'verdwenen' e-mails en donderdag vergadert de raad over de e-mailaffaire. Dan wordt duidelijk wat er wel en niet weg is.

(Foto Almere DEZE WEEK)