Verkoop Alnovum blijft geheim

06 mei 2020 00:00

Door Marcel Beijer

STAD CENTRUM – De gemeenteraad gaat de informatie over de verkoop van het Alnovum geheim houden. Dat wordt 14 mei bekrachtigd.

Het pand met de witte en zwarte toren is gevestigd aan de P.J. Oudweg, maar is vooral goed zichtbaar langs de Spoordreef. In 2017 werd het aangekocht door Pieter Bosma, eigenaar van het bedrijf Seminarie/Teleport BV, die daarna flink in opspraak kwam. Bosma wil het kantoorpand ombouwen tot hotel. Vooralsnog heeft de overdracht echter nooit plaatsgevonden. De gemeente heeft een integriteitsonderzoek (BIBOB) ingesteld tegen Bosma. Op 31 oktober vorig jaar bracht het BIBOB advies uit aan de gemeente, waarna nog aanvullende vragen zijn gesteld vanuit het stadhuis. De gemeente maakte de uitkomst niet openbaar, maar stelde aanvullende vragen. Daarop kwam er op 20 januari van dit jaar een nieuw advies van BIBOB.

Wethouder Maaike Veeningen wilde toen niet ingaan op de inhoud. "De BIBOB-procedure is in behandeling en zodra er meer te melden valt zullen wij dat doen."

Die tijd lijkt inmiddels aangebroken, want het college stuurde op 21 april een geheime raadsbrief naar de raadsleden.

Motivatie

Als motivatie voor geheimhouding geeft het college in de raadsbrief het volgende aan: "Wij verzoeken u deze geheimhouding (…) in uw eerstvolgende vergadering te bekrachtigen, totdat wij u op de hoogte kunnen stellen van een te nemen definitief besluit over de koopovereenkomst. Voortijdige communicatie – over een nog niet afgeronde zaak – zal namelijk de procespositie van de gemeente en de daarmee samenhangende economische en financiële belangen van de gemeente schaden. Daarnaast hebben de betrokkenen op grond van de WOB er recht op om als eerste kennis te nemen van informatie die over hem of haar gaat."

Het Alnovum. (Archieffoto: Fred Rotgans)