Verloren fiets terugvinden op Fietsenkijkdag

02 april 2010 07:00

ALMERE - Fiets verloren? Misschien staat hij wel op het politiebureau aan de Baljuwstraat in Almere Stad. Zaterdag 24 april is er van 09.30 tot 12.30 uur een fietsenkijkdag. Almeerders die aangifte hebben gedaan bij de politie van vermissing van hun fiets, kunnen tijdens de kijkdag op vertoon van een proces-verbaal of aankoopbewijs het politiebureau bezoeken. Een afspraak maken is niet nodig.


Sinds vorig jaar zomer is de organisatie van de Fietsenkijkdagen overgenomen door de Stichting Veiligheidszorg Almere (SVA). Deze organisatie voor toezicht en handhaving is gelieerd aan de gemeente en regelt onder andere de beveiliging bij de fietsenstallingen in de stad en houdt toezicht. Schal Sampat, teamcoördinator Toezicht & Handhaving bij de gemeente: "Op de fietsenkijkdagen kunnen Almeerders kijken of hun verloren of gestolen fiets bij een politiebureau in Almere is gebracht. Als dat zo is, mogen ze die op vertoon van een aankoopbewijs of proces-verbaal meenemen."
Er is één fietsenkijkdag per kwartaal. "Het wordt nog wel gehouden op het politiebureau in Stad, omdat zij de opslagruimte hebben voor de fietsen. Een medewerker van de SVA ontvangt en begeleidt mensen naar de stalling, om te voorkomen dat ze door het politiebureau gaan zwerven." Per kwartaal worden er zo'n zestig à zeventig fietsen naar het bureau gebracht, daarnaast staan er nog twintig in de fietsenstalling aan de Esplanade die nooit opgehaald worden. Wouter van der Kort, coördinator logistiek bij de politie: "Als er op een kijkdag van één fiets de eigenaar herleidt wordt, is dat veel. De gemiddelde Almeerder is makkelijk met het kopen van een nieuwe fiets." Aan de communicatie naar de bewoners kan het niet liggen, vindt Van der Kort. "We doen er alles aan om de eigenaar van een fiets te achterhalen."

Arto4

De fietsen die na de kijkdag niet zijn opgehaald gaan naar stichting Arto4, een project voor moeilijk lerende kinderen die de fietsen opknappen. Daarna gaan de fietsen naar een goed doel.
Een tip om verloren of gestolen fietsen terug te vinden: "Laat in je fiets gratis je postcode graveren tijdens een fietsgraveeractie", aldus Schal Sampat. "Die houden we in mei en juni weer bij de bewaakte fietsenstallingen."
Voor meer informatie: www.sva-almere.nl.