Verplicht wildplassen vanwege ontbreken toilet

06 mei 2009 07:00

ALMERE - Dag in, dag uit prikken medewerkers van Kompaan de bosjes in verschillende wijken schoon. Wanneer de klok 's morgens acht keer slaat en menig Almeerder aan de ontbijttafel zit, struinen deze mannen in alle vroegte struikgewas, stoep of plein af op zwerfafval. Tot 's middags tegen vieren zijn zij aangewezen op de straat en hun keet, zonder wc.


Tony Özdemirci en Ali Mohsen werken een aantal jaar voor Kompaan. Tony: "In 1995 kwam voor mij de slag. Ik werkte in een confectiebedrijf, dat toen failliet ging omdat klanten uitweken naar het goedkopere Polen. Sinds september 2007 ben ik voor Kompaan aan het werk." Tony heeft wel elders gesolliciteerd, maar op zijn leeftijd en met zijn werkverleden komt hij "niet aan de bak". Toch heeft hij zijn humor weten te behouden. Lachend: "De crisis slaat ook hier toe, want waar we vorig jaar nog wel eens biljetten van 10 of 20 euro vonden, liggen er nu alleen maar sporadisch muntjes…"
Een andere medewerker werkte jarenlang in een cateringservice op Schiphol. "Het was zwaar werk: veel tillen en van warm naar koude vriescellen, om eten in op te bergen." Zijn lichaam kon het op een gegeven moment niet meer aan en hij meldde zich ziek. "Toen werd ik ontslagen. Dat mocht eigenlijk niet, maar in die tijd kon ik geen advocaat betalen en sociaal raadslieden die mij konden helpen misschien, waren er niet." Noodgedwongen ging ook hij op zoek naar ander werk. "Je moet iets, want ik heb een vrouw en kinderen thuis, die moeten ook eten en drinken en naar school." Dus gaat hij sinds vorig jaar samen met Tony met een papierprikker in de hand de struikgewassen in Danswijk, Waterwijk en Filmwijk af.
De hele dag zijn ze buiten, weer of geen weer. In de keet van Kompaan kunnen ze hun kopje koffie zetten en drinken, maar een toilet ontbreekt. "Het klinkt gek, maar we hebben inderdaad geen wc", zegt een van de medewerkers. "En supermarkten zien ons liever gaan dan komen…" Dus zijn deze heren regelmatig aangewezen op het openbare toilet: de struikjes.