Versterkte gebedsoproep moskeeën gaat vrijdag door

30 april 2020 00:00

Door Marcel Beijer

ALMERE - Vier moskeeën in Almere zullen vrijdagmiddag versterkt een Arabisch gesproken gebedsoproep over de Almeerse wijken uitspreken. Een merendeel van de raad noemt het initiatief 'onwenselijk', maar wettelijk is er geen middel om de moskeeën dit recht te ontnemen. Dat bleek donderdagavond tijdens een ingelaste vergadering van de gemeenteraad.

De gemeente is al sinds 2014 structureel in gesprek met de moskeebesturen. Een aantal weken geleden gaven de moskeebesturen aan om in deze coronatijd op vrijdagen een oproep tot gebed te doen, zoals dat ook in Islamtische landen vaak het gebruik is. "We waren verrast en hebben ook gevraagd of dit wenselijk is. Iets wat goed bedoeld is, kan averechts uitwerken. Wij hebben ze alterantieve oplossingen aangedragen en om de principiële discussie hierover op een later tijdstip te voeren.", zei wethouder Froukje de Jonge.

Afgelopen dinsdag ontving het college echter opeens een brief van de vier besturen (De Abou Bakr-, Omar Ibn Al Khattab-, Attaouba en Sultan Ahmet Moskee) dat ze toch tot de versterkte oproep willen overgaan. "Dat vonden wij jammer", aldus de wethouder. Ook burgemeester Franc Weerwind is niet blij met het besluit. "Maar ze hebben wettelijk het recht daartoe. Als gemeenteraad kunt u alleen sturen op geluidsniveau en duur van de oproep. We hebben de besturen wel meedegedeeld dat bij rechten ook plichten horen. Zo moeten zij de omwonenden goed informeren en zich aan de regels houden."

PVV en VVD

De PVV en VVD wilden met een spoeddebat de versterkte gebedsoproep tegenhouden. Zij wijzen erop dat het niet tot een oproep tot gebed gaat, maar om de Azan, een geloofsbelijdenis. "Hun vrijheid eindigt waar de vrijheid van een ander in het gedrang komt", zei Ulysse Ellian (VVD). De inwoners van de wijken hebben geen keus: die moeten verplicht aanhoren dat Allah de grootste is."De PVV ziet de actie van de moskeeën als een provocatie en een verdere stap naar de islamisering van Nederland. Fractievoorzitter Toon van Dijk is met name verbijsterd dat de moskeeën geen einddatum aan de versterkte gebedsoproep stellen. "Dat is een bewuste provocatie. Voor we het weten gaan ze het elke vrijdag doen en zitten we straks vijf keer per dag naar zo'n oproep te luisteren." De wethouder erkende dat er geen eindddatum is afgesporken: "We hebben ze daar expliciet om gevraagd, maar de enige toezegging die we kregen was dat ze het na de coronacrisis willen evalueren."

Zonde van de tijd

Met name GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en NIDA gaven nadrukkelijk aan dat ze de ingelaste vergadering 'zonde van de tijd' vonden. "Oproep tot gebed is een grondrecht en dat moeten we accepteren", zei Erik Theunissen (PvdA) "Ik moet ook accepteren dat ik zondagochtend door kerkklokken wordt wakker gemaakt." En Jaap Steenkamer (GroenLinks): "De vraag is: in hoeverre zijn we bereid het geloof van een ander te accepteren. De grondwet is daar duidelijk over. Dat maakt de discussie ongepast."