Vertelvoorstellingen Almere187 ode aan diversiteit van Almere

30 november 2020 12:45

ALMERE – Vijf Almeerders deelden dit weekend hun persoonlijke verhalen bij theater Vis à Vis aan het Almeerderstrand. In een intieme setting vertelden zij het publiek over hun roots in Suriname, Nederlands-Indië, Syrië, Zwitserland en Curacao. Het was de eerste vertelvoorstelling in de serie Almere187; een ode aan de diversiteit van Almere, waar 187 verschillende culturen leven.

Almere187 is een samenwerkingsproject van het Almeerse theatergezelschap Vis à Vis en Mezrab, The House of Stories. "Door gewone Almeerders hun verhaal te laten vertellen, leren de luisteraars hun stadgenoten beter kennen", vertelt Sahand Sahebdivani van Mezrab. Zelf laat hij zich inspireren door de geschiedenis van zijn Iraanse familie en zijn eigen vluchtverhaal. Als gastheer beet hij zaterdag het spits af met een anekdote uit zijn eigen jeugd, waarbij hij in geuren en kleuren vertelde hoe zijn vader hem als kleine jongen altijd op de schouders nam om zijn nieuwe omgeving goed in zich op te kunnen nemen. "Het was geweldig om met deze Almeerders te werken. In twee voorbereidende avonden deelden zij hun verhalen en hebben wij gezamenlijk de mooiste fragmenten eruit gepikt."

'Elkaar accepteren'

Zo vertelde Alexander over de zoektocht naar zijn Surinaamse roots. Hij is muzikant en heeft een tijdje gestudeerd aan de Schrijfopleiding in Utrecht, wat zijn liefde voor het vertellen van verhalen heeft aangewakkerd. "Nu leer ik voor klusjesman, maar ik ben blij dat ik door middel van dit project weer een verhaal kan vertellen."

Tony maakte indruk met zijn verhaal over zijn vlucht vanuit Syrië naar Nederland en over het loslaten van zijn grote liefde. "Ik ben blij dat ik in Almere ben komen wonen. Door elkaar te accepteren, te communiceren en te respecteren kunnen wij Almere tot ons thuis maken, om zo samen een mooie toekomst te creëren."

De vertelweekenden in december zijn inmiddels uitverkocht (aanmelden voor de wachtlijst kan wel). In het nieuwe jaar volgt er een nieuwe reeks. Blijf op de hoogte via www.visavis.nl.

(Foto: Almere DEZE WEEK)