Vis à Vis wint Epidaurusprijs voor innovatieve openlucht theatervoorstelling WILD

07 januari 2021 15:25

ALMERE - Vis à Vis is tijdens de jaarvergadering van de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters (Openluchttheaters.nl) gekozen tot winnaar van de Epidaurusprijs 2020. Het Almeerse theatergezelschap krijgt de prijs voor het plan om het publiek komend seizoen vanaf twee zijden een voorstelling te laten bekijken.

Vis à Vis, genomineerd naast Openluchttheater Cabrio uit Soest en Amfitheater het Lommerrijk uit Luttenberg, kwam na stemming door de leden van Openluchttheaers.nl als beste uit de bus. Het theatergezelschap plaatst komend seizoen een tweede tribune op haar terrein naast het Almeerderstrand. Voor de pauze krijgt het publiek op de ene tribune de 'voorzijde' van de voorstelling te zien, terwijl het publiek op de andere tribune naar de 'achterzijde' van de voorstelling kijkt. Tijdens de pauze wandelt het publiek corona-proof naar de tegenover liggende tribune. De voorstelling wordt dan nogmaals gespeeld zodat na afloop alle bezoekers de voorstelling van beide zijden gezien hebben.

"Op deze wijze brengt Vis à Vis niet alleen een heel verrassende voorstelling, maar gelijktijdig verdubbelt zij ook het aantal bezoekers dat met de anderhalve-meter-voorschriften een voorstelling mag bezoeken", aldus Openluchttheaters.nl. De Epidaurus-prijs wordt jaarlijks uitgebreikt aan het meest innovatieve openluchttheater. Het doel is nieuwe initiatieven te stimuleren en de theaters uit te dagen hun innovaties te delen.

Nieuwe voorstelling WILD

Vis à Vis is blij verrast met de prijs. "We hebben met onze eerdere voorstelling PICNIC al ervaring opgedaan met het spelen van een voorstelling vanaf twee kanten, maar we gaan het dit keer nog grootser aanpakken. Destijds hadden we onze bestaande tribune in tweeën gedeeld, maar nu gaan we er echt een tweede grote tribune bij bouwen", vertelt Mascha Selhorst van Vis à Vis.

Er wordt een hele nieuwe voorstelling gemaakt, getiteld WILD. "Het stuk speelt zich af in een exclusief restaurant waar de laatste bedreigde diersoorten van onze aarde worden geserveerd. Aan de voorzijde zien de toeschouwers wat zich afspeelt in het restaurant, terwijl aan de achterkant de intriges in de keuken te zien zijn. Daarnaast is er nog een extra laag, die zichtbaar maakt wat deze roofbouw die wij plegen eigenlijk voor gevolgen heeft."

De eerste try-out is gepland op 2 juni. De kaartverkoop gaat in februari van start. Blijf op de hoogte via www.visavis.nl.

Het terrein van theater Vis à Vis bij het Almeerderstrand. (Foto: Almere DEZE WEEK)