Voetbalclub Buitenboys viert 25-jarig bestaan"Doorgroeien naar derde klasse"

04 juni 2010 11:19

BOUWMEESTERBUURT - Voetbalclub Buitenboys viert zaterdag 5 juni het zilveren jubileum met de intentie om heel snel het niveau te verhogen. De club telt 1250 leden maar het eerste team komt uit in de zesde klasse. "Dat kan eigenlijk niet", zeggen voorzitter Marcel Oost en vice-voorzitter Geert van den Ham.


De club raakte geprikkeld toen voetbalanalist Ton Ojers twee jaar geleden in deze krant Buitenboys kwalificeerde als 'campingclub'. "Dat was tamelijk denigrerend, maar feit is dat we op een te laag niveau spelen", zegt Oost. "We zijn daarom twee jaar geleden begonnen om in de jeugd te investeren: goede scouting en goede trainers. Op die manier moeten we op termijn kunnen doorgroeien naar de derde klasse."
Het terrein van Buitenboys ligt aan de rand van woonwijk Bouwmeesterbuurt, maar bedient geheel Almere Buiten en ook een deel van Stad. Van den Ham: "Eigenlijk kunnen we het niet meer aan. Het stadsdeel Buiten blijft doorgroeien. We hebben nu maar liefst 21 E-teams en 17 F-teams. En dus hebben we helaas ook een wachtlijst."
Zoals elke club heeft ook Buitenboys goede en slechte tijden gekend. "In mijn eerste jaar als voorzitter moest ik naar twee begrafenissen van kinderen", zegt Oost. "Dat gaat niet in de koude kleren zitten. Afschuwelijk. Dat was echt een rampjaar."

Contributie

Van den Ham: "En zeven jaar geleden was de club nagenoeg failliet omdat de contributies slecht betaald werden. We hebben toen een heel streng betaalregime ingevoerd: iedereen moet na het seizoen de spelerspas inleveren. Ze krijgen die pas terug als de contributie is betaald. Voor het seizoen van start gaat, hebben wij sindsdien al ons geld binnen. Andere clubs kopiëren dit beleid nu."
Hoogtepunt is het team uit de jaren '90 met doelman Cor van Os de Man dat kampioen werd. Ook het feit dat Buitenboys de enige voetbalclub in Almere is dat eigenaar is van het eigen clubhuis, kan als succes worden gezien.
Op zaterdag 5 juni viert de club het 25-jarig bestaan met leden en oud-leden. "We hebben op 25 maart al een feest gehad voor alle vrijwilligers en oud-vrijwilligers. En ook voor het feest op 5 juni hebben we ontzettend veel aanmeldingen", zegt Oost. "Er is een barbecue, er komen artiesten, dj's en het eerste elftal speelt een wedstrijd tegen het sterrenteam van RTL. Ook voor kinderen is er een speciaal programma."

In kader
Programma 5 juni

14.00 uur Zeskamp voor kinderen
17.00 uur Jubileumwedstrijd Buitenboys - RTL Sterrenteam
18.00 uur BBQ
20.00 uur Feestavond met achtmans-band