Voetnoot enige optie voor nieuwbouw Windesheim

04 september 2020 09:20

Door Marcel Beijer

ALMERE – Hogeschool Windesheim wil per se dat het nieuwe hoofdgebouw op de plek komt van de huidige Voetnoot. Dat moet daarvoor gesloopt worden. Wijst de gemeenteraad die mogelijkheid af, dan zal de Hogeschool haar positie in Almere 'heroverwegen'.

Dat zei directeur Kees Stolwijk donderdagavond in antwoord op de vraag die Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) hem tijdens de Politieke Markt op de man af vroeg: "Is de plek van de Voetnoot uw enige optie? En haakt Windesheim anders af in Almere?" Stolwijk gaf niet ronduit 'ja', als antwoord, maar liet volop ruimte voor speculatie. "U stelt ons dan voor een duivels dilemma. Laat ik zeggen dat we dan onze positie in Almere gaan heroverwegen."

Voetnoot

Stolwijk gaf de gemeenteraadsleden uitleg waarom Windesheim per se nieuwbouw wil op de plek van de Voetnoot. Zowel de school als de gemeente ziet de binnenstad als één grote campus. "De binnenstad ís de campus, de campus ís de binnenstad", herhaalden Stolwijk en Danny Louwerse van de gemeente herhaaldelijk. De opzet is om op de plek van het Festivalterrein 1000 tot 1500 hoogwaardige studentenwoningen te bouwen. In de 'plint' van die gebouwen is dan ruimte voor startups, een koffiecorner en huisvesting van initiatieven zoals de Academie van de Stad of avondscholen. De Landdrostdreef wordt dan omgebouwd tot een stadsstraat die makkelijk kan worden overgestoken richting de toekomstige Hogeschool op de plek van de Voetnoot. "Het is voor studenten belangrijk dat alle voorzieningen in hun zichtveld staan, anders maken ze er domweg geen gebruik van", legde Stolwijk uit.

Afspraken met bieb

Omdat Windesheim afspraken met de bibliotheek heeft gemaakt over de exploitatie van de school-mediatheek (jaarlijks wordt 100.000 euro aan de bieb overgemaakt) is het noodzakelijk dat de school pal naast de bibliotheek wordt gebouwd. Een andere locatie is geen optie, zo werd duidelijk. Zelfs nieuwbouw op de plek van de Regisseursgarage (pal naast de Voetnoot) is geen alternatief voor Windesheim, omdat het niet binnen het zichtsveld van de studenten ligt. "Daar kan je van alles van vinden, maar dat is een feit", aldus Stolwijk. "We lopen aantoonbaar studenten mis omdat we nu op vier verschillende locaties gehuisvest zijn in de stad. Wij willen graag doorgroeien, de gemeente wil graag meer reuring in het centrum. Voor een campus is het belangrijk dat alle voorzieningen dicht bij elkaar liggen. Lukt dat niet, dan moet het hele traject opnieuw. Wij zullen dan onze positie heroverwegen". Volgens Louwerse zorgt het verlies van de 400 parkeerplekken in de Regisseursgarage voor inkomstenderving bij de gemeente.

Ongeschikt

Stolwijk legde uit dat het huidige hoofdgebouw (het witte pand met twee torens tegenover het ziekenhuis) niet geschikt is. "Dat is een kantorenpand. We lopen dagelijks tegen de beperkingen aan." Ook huisvesting in het voormalige pand van V&D/Hudson Bay is niet geschikt voor Windesheim. "Daar heb je heel hoge plafonds en het vloeroppervlak is te diep. Totaal ongeschikt voor onderwijs. Een verbouwing zou bovendien zeer kostbaar zijn. Dan kan je beter voor nieuwbouw gaan." Ook huisvesting op braakliggende terreinen, net buiten de stadsring, is dus geen optie omdat het niet in het centrum zelf ligt.

2025

Als het aan Windesheim ligt wordt het nieuwbouwpand na de zomer van 2025 betrokken. De huidige huurders van het pand moeten dan voor 1 mei 2022 vertrokken zijn, zodat gesloopt kan worden. Ambtenaar Danny Louwerse liet weten dat met de huurders naar alternatieve locaties wordt gezocht. Dat geldt ook voor Café op 2. Louwerse stelde dat de eigenaren een optie kunnen nemen op vestiging in het gebouw HighNote dat op het parkeerplaatsje tegenover het politiebureau komt en waarvan de bouw in januari begint. In de plint van dat pand is horeca mogelijk. Of er in het toekomstige campusgebied nog ruimte is voor de blowboot, is ongewis. Misschien dat de boot kan blijven liggen, waarschijnlijker lijkt het dat daar een andere locatie voor moet worden gezocht. Voor het ronde gebouwtje van Amethist Verslavingszorg is verhuizing noodzakelijk.

Een artist impression van de toekomstige Landdrostdreef tussen campus en stadscentrum. (Aangeleverd)