Volkswagen ID. BUZZ drievoudig bijzonder

12 mei 2021 07:00

Door Rob van Ginneken

ALMERE - Op shows laat Volkswagen al een hele tijd een hypermoderne nazaat van de VW Bus zien. Tientallen jaren ontstond 'de bus' uit een ontwerpschets van Ben Pon, nog steeds de importeur in ons land. Driekwart eeuw later krijgt de iconische bus een hypermoderne opvolger.

Hij wordt gebouwd in de bedrijfswagenfabriek van Volkswagen en komt er net als zijn oervader in twéé series. Bestel- en personenversie. Beide zijn een elektrische auto.

De Duitsers noemen de conceptauto ID. BUZZ. Zijn echte naam? Dat kan goed zijn. Al wordt de bus door Duitsers doorgaans Bulli genoemd en 'ID. BULLI' klinkt ook wel lekker. Hoe dan ook: zijn productie wordt op dit moment opgestart. Volgend jaar worden ze gelanceerd als zevenpersoons-bus en bestelwagen.

Op zich al meer dan leuk, want de BUZZ is een bijzonder 'aaibare' auto. Vooral in zijn surf dude aankleding voor surfers en andere strandgangers. Technisch is hij vanzelfsprekend gebaseerd op bestaande elektrische modellen als ID.3 en ID.4. Zie hem maar als een nieuw soort 'ruimtewagen', maar dan met een zeer trendy uitstraling.

Hightech ontwikkelingen

De bestelversie zal in deze tijd van pakketbezorging heel belangrijk worden. Een verhaal apart. De busjes worden in de bedrijfswagenfabriek Hannover gebouwd en juist dié spelen een hoofdrol bij toekomstige technologie voor Volkswagen. Meest intrigerend is hun werk aan zelfrijdende autotechniek. En dan bedoelen we 'Level 4 en 5', waarbij er geen bestuurder meer nodig is. Geen sciencefiction: in Duitsland en Amerika wordt al getest en over drie, vier jaar kun je het kopen.

Tegen die tijd zal de auto van de pakjesbezorger dus onbemand bij je voorrijden. Extreem efficiënt. Je kunt je bestelling – of maaltijd – dan zelf met een toetsencode uit een kastje pakken. Geen gekheid, het komt verrassend snel.
Ook voor de passagiers in het e-busje zijn er nieuwe oplossingen. Momenteel is er in Hamburg een dienst met elektrische Volkswagen stadsbusjes die als een 'stap-op-stap-uit' taxi werken. Over een paar jaar nemen zelfrijdende ID. BUZZ-personenbusjes dat werk daar zónder chauffeur over.

De tijd staat zeker bij Volkswagen niet stil.

De ID. BUZZ komt vanaf volgend jaar in productie. (Foto: aangeleverd)

De productie wordt opgestart. (Foto: aangeleverd)