Volkswagen Polo in het nieuw

07 mei 2021 08:00

Door Rob van Ginneken

ALMERE - Als een van de, zo niet dé, meest verkochte auto's van ons land is zelfs klein nieuws rond de Polo belangwekkend. De nieuwste versie van de populaire Volkswagen gaat nog veel stappen verder dan dat. Zowat alles is aangepakt bij zijn – wat ze in de autowereld noemen – omvangrijke facelift. Hij is over enkele maanden leverbaar.

Na vier jaar was het natuurlijk ook tijd voor actie. De verbeteringen zijn op meerdere gebieden het vermelden waard. Om te beginnen is het design van de zesde generatie Polo flink opgewaardeerd. Hij haakt nadrukkelijk aan bij de Golf en krijgt een echt volwassen en moderne uitstraling. Naast zijn stoere uitstraling vallen bijvoorbeeld de nieuwe (standaard) LED koplampen met een verbindende lichtlijst op. Het past mooi in de nieuwe aerodynamische en sportievere look. Ook de achterkant is nieuw ontworpen en is bijvoorbeeld herkenbaar aan de gedeelde LED-achterlichten, met een signaaltechniek die we onder andere van Audi kennen.

Businessclass sausje

Het interieur is met een businessclass sausje overgoten. Ook de Polo schakelt om naar een 'digitaal' dashboard, in plaats van klassieke meters. Daar hoort altijd stuurbediening van diverse functies bij. De uitrusting is opgeschroefd met airco, die je trouwens met een aanraaksysteem bedient. Daarbij komt dat de Volkswagen net nieuwste MIB3 infotainment-systeem meekrijgt. Lees: meer mogelijkheden. Onder andere draadloos gebruik van Apple Carplay of Android Auto met je smartphone.

Daaromheen is het hele interieurontwerp verfraaid, onder andere met prettig aanvoelende materialen. Lees: minder harde kunststof. Het past bij zijn opgeschroefde niveau. Daar horen onder andere ook zaken bij als een – redelijk unieke - airbag tussen de voorstoelen en een systeem dat helpt om je tussen de lijnen op de weg te houden. Zo is het hele veiligheids­systeem naar voor beeld van de grotere Volkswagens op talloze punten uitgebreid.

Motorisch zetten de Duitsers in op de bekende TSI-benzinemotoren. Diesels zijn er niet meer, wel een CNG aardgasversie.

Het design is flink opgewaardeerd. (Foto's: Martin Meiners)