Voorlichtingsbijeenkomst zelfmoord in Digg'Out“We hopen de signalen beter te herkennen”

27 juli 2011 05:00

STAD CENTRUM - Zelfmoord. Het onderwerp is taboe maar toch is zelfmoord bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar nog steeds doodsoorzaak nummer twee. Jongerenwerker in opleiding, de 19-jarige Beatrix, vindt dat het bespreekbaar moet worden en organiseert daarom donderdag 28 juli bij jongerenorganisatie Digg’Out aan de Marktmeesterstraat 18 een voorlichtingsbijeenkomst.


Het maakte heel wat emoties los, toen de jongeren van Digg’Out hoorden dat op 16 april dit jaar een jongen van net 17 jaar zelfmoord had gepleegd. Hij was voor de trein gesprongen. Ze kenden hem allemaal goed, het ging goed met hem. Dachten ze. Nanette de Jong van Digg’Out: “Na deze voorlichting hopen we de signalen beter te kunnen herkennen. De dood van die jongen heeft enorm veel impact gehad op de jongeren, het was heel onwezenlijk. Er is niks meer van hem over, er is niks om afscheid van te nemen. Als we meer inzicht hebben, kunnen we een jongere met suïcidale neigingen misschien eerder helpen.”

Jongerenstad

In Almere is zelfmoord onder jongeren actueel. Nanette de Jong hoort geregeld van jongeren die zo met zichzelf in de knoop zitten dat ze het leven niet meer zien zitten. En vervolgens een (geslaagde) zelfmoordpoging doen. Maar ook uit de cijfers blijkt dat. De gezondheidsenquête 2006/2007 van GGD Flevoland toont dat in Flevoland zes procent van de jongeren van 12 tot 18 jaar in dat jaar een poging tot zelfmoord hebben ondernomen. “Ik word heel nerveus van die getallen”, zegt De Jong, “zeker omdat Almere de grootste jongerenstad is van Europa. 35 procent van de Almeerse bevolking is jeugd en de meest risicovolle leeftijd voor zelfmoord is tussen de 15 en 19 jaar. We willen mensen niet op ideeën brengen maar als je er niets over zegt doe je alsof het niet bestaat.”
Waar zelfmoord vandaan komt, weet De Jong niet. “Ik denk dat we ervoor moeten zorgen dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met z’n allen spreken we er te weinig over. Je moet dingen doen die je blij maken, het leven is al zo kort en kwetsbaar.”
Nico Schouten van StopZelfmoord geeft 28 juli van 16.00 tot 20.00 uur voorlichting gericht op preventie. Deelnemers tot 21 jaar doen gratis mee, boven de 21 jaar kost het 7,50 euro, inclusief versnaperingen. Aanmelden kan via info@diggout.nl.