Voormalig Vapiano-pand ingericht tot pop-up expo

18 januari 2021 08:45

Door Petra Onderwater

STAD CENTRUM – De pop-up expo Kunst is Leuk (2019) in Almere Centrum krijgt een vervolg. Onder het motto Kunst is Leuker dan Stickers transformeren de Almeerse kunstenaars Foktje Verhoef en Anke Portier nu het voormalige Vapiano-pand aan de Schutterstraat tot een pop-up expositieruimte. Zodra de lockdown is opgeheven kan iedereen er binnenlopen om werk van verschillende lokale kunstenaars te bewonderen. "We willen kunst dichter bij de mensen brengen en laten zien dat kunst niet hoogdravend hoeft te zijn, maar ook gewoon leuk is", vertelt Verhoef.

De twee kunstenaars kunnen nog bijna niet geloven dat het is gelukt om aan de slag te gaan in het voormalige pand van Italiaans restaurant Vapiano. "We hebben een gebruikersovereenkomst gesloten met eigenaar Unibail Rodamco, die de meerwaarde van ons project ook inzag. Dankzij subsidies die wij daarnaast van diverse kanten hebben ontvangen, kunnen we de huur en de lasten betalen. Het is geweldig dat we op zoveel medewerking en enthousiasme kunnen rekenen."

Laagdrempelige kunstervaring

Verhoef en Portier zijn ervan overtuigd dat kunst iets bij mensen teweeg kan brengen, omdat het een universele taal spreekt. "Wij willen graag meer beeldende kunst in Almere laten zien en vooral ook onder een breder publiek brengen", aldus Verhoef. "Wij willen een laagdrempelige kunstervaring bieden, middenin het centrum van Almere. Informeel en gratis toegankelijk."

Na deze eerste pop-up expositie in het pand zullen er wisselende kunstactiviteiten worden georganiseerd op de begane grond, zoals lokale kunst exposities, artist-in-residencies en workshops. "Op de overloop op de eerste verdieping willen we daarnaast flexibele werkplekken creëren voor ondernemers en organisaties."

Werken heel divers

Almere DEZE WEEK nam vast een kijkje in het pand, waar Verhoef en Portier nog druk bezig zijn met de inrichting. Eyecatcher is een grote rugzak van kunstenaar Jos Akkermans. Ooit in opdracht van de gemeente Almere gemaakt, maar destijds nooit in gebruik genomen. "Deze rugzak staat symbool voor reizen. Elke reiziger heeft zijn eigen historie als historie op zijn rug. Wij vinden het mooi als een kunstwerk een dergelijk verhaal vertelt. Als de kunstenaar op een bepaalde manier communiceert met de toeschouwer", aldus Verhoef.

De werken die tentoongesteld worden zijn heel divers. Van graffitikunst van Kasper Jongejan, tekeningen van Ko van Velsen en jasjes met gepersonaliseerde kunst van Manpowerr, tot digitale kunst van Burnie1100 en gesproken animaties van kunstcollectief Freymenn. Verder is werk te zien van Trudie Canwood, Mannie Krak en de 16-jarige Nova Eeman, die vorig jaar de Kunstbende Flevoland won in de categorie Expo.

"Het zou fantastisch zijn als kunst een vaste plek krijgt in Almere Centrum, door het een permanente plek te geven in dit prachtige pand", stelt Verhoef. "Dat sluit ook helemaal aan bij de ambitie om het Almeerse stadscentrum levendiger en diverser te maken. Winkelend publiek vindt hier straks even een rustpunt. Een plek waar zij zich kunnen verwonderen, verrast worden en aan het denken worden gezet."

Meer informatie: https://ankefoktjetakeover.nl

Het oude pand van Vapiano wordt momenteel ingericht met kunst. (Foto: Almere DEZE WEEK)