Vormgevers Ineke van Oostrom en Arjan Steinz, eindverantwoordelijk voor de vormgeving van de krant en adverten

20 maart 2010 11:37

Wekelijks ploft bij zo'n tachtigduizend huishoudens Almere DEZE WEEK in de brievenbus. Een dikke pil, die alleen al door haar opmaak en kleurstelling uitnodigt tot lezen. Verantwoordelijk voor de opmaak van de krant zijn Ineke van Oostrom en Arjan Steinz.

Ineke heeft alle facetten van het vak doorlopen. Voordat zij bij Almere DEZE WEEK in dienst trad heeft zij twintig jaar bij de prepress van een drukkerij en uitgeverij gewerkt. "Bij Almere DEZE WEEK kan ik mijn creativiteit kwijt", zegt Ineke, "en het contact met klanten vind ik erg leuk."
Arjan heeft ook al ruim twintig jaar ervaring als grafisch vormgever. Buiten zijn werkzaamheden voor deze krant heeft hij ook zijn eigen bedrijf in grafische vormgeving en webdesign. "Een ideale combinatie omdat ik op deze manier toch contact heb met collega's. Dat geeft een plezierige afwisseling."

Kwaliteit drukpers

Soms krijgen Ineke en Arjan wel eens de vraag waarom Almere DEZE WEEK helemaal in Noord-Holland moet worden gedrukt. Ineke: "Dat heeft te maken met de kwaliteit van de drukpers. Drukker Rodi Media heeft kwalitatief de beste pers en Almere DEZE WEEK wil iedere pagina full colour gedrukt hebben."
"We kunnen daarom rustig stellen dat onze krant nu kwalitatief gezien de beste krant van Almere, of misschien wel van Nederland, is!", vult Arjan aan.
Nokkie vol

Beide vormgevers houden van de drukte die het vak met zich meebrengt. "Hoe drukker ik het heb, hoe prettiger ik het vind. Als de krant 48 pagina's telt, dan heb ik het naar mijn zin", zegt Ineke. "Dan is de krant nokkie vol en is het lekker stressen. Ik hou hiervan."
Spannende dag

"De maandag is voor ons, opmakers van de krant, altijd een spannende dag", zo geeft Arjan aan. We beginnen dan om acht uur 's morgens en, afhankelijk van het aantal advertenties en de wensen van de klant, gaan we door totdat de klus geklaard is. En dat het wel eens later wordt dan vijf uur is voor ons geen probleem. De krant moet namelijk 's avonds voor tien uur aangeleverd worden bij de drukkerij."
Arjan noemt zichzelf en zijn collega 'de puzzelaars van de krant'. "Al die redactionele bijdragen en de advertenties van bedrijven en winkeliers zijn immers te vergelijken met puzzelstukjes, die allemaal in de krant moeten komen. En het moet toch allemaal kloppen. Onze uitdaging is om van elke krant een mooi geheel te maken en dat de krant er goed uitziet. Als we maandagavond weer naar huis rijden hebben we altijd een tevreden gevoel. Weer een mooie krant gemaakt", besluiten ze beiden.