Vrijwilligers gezocht voor maatjes-project Humanitas Hulp voor mama in de gevangenis

11 september 2009 07:00

ALMERE - Sinds enige tijd ondersteunen maatjes van Gezin in Balans van Humanitas (ex)gedetineerde moeders in Almere. Humanitas is dringend op zoek naar andere moeders die de vrouwen een steuntje in de rug geven bij hun terugkeer in de maatschappij en binnen het gezin.


Ook de gemeente is enthousiast over deze vorm van nazorg die aan deze specifieke doelgroep wordt geboden. Het ziet er dan ook naar uit dat de gemeente per januari 2010 de nazorgtrajecten van Gezin in Balans gaat financieren. Er is dringend behoefte aan geschikte vrijwilligers - die zelf ook moeder zijn - om de vrouwen een steuntje in de rug te geven bij hun terugkeer in de maatschappij en binnen het gezin.
Angéliquè van Beckhoven, coördinator van Gezin in Balans in Almere is blij dat de gemeente het belang van hun werk onderkent en de subsidie-aanvraag positief bekijkt. "Er is namelijk een behoorlijk aantal vrouwen in Almere dat op onze steun rekent." De expertise van Gezin in Balans is voor de moeders belangrijk. Van Beckhoven beaamt: "Als een moeder in de gevangenis zit, hebben haar kinderen het moeilijk. De moeder voelt zich vaak dubbel gestraft vanwege de consequenties voor haar kinderen. Tijdens detentie helpen we de vrouwen om zo goed mogelijk om te gaan met hun moederschap op afstand en hen voor te bereiden op de periode na detentie."

Ook hulp na vrijlating

Ook na vrijlating is ondersteuning door een moedermaatje mogelijk. De vrijwilliger bezoekt de moeder eenmaal per week in haar thuissituatie. Van Beckhoven: "In het contact tussen de (ex)gedetineerde moeder en de vrijwilliger zijn gelijkwaardigheid en een goed luisterend oor belangrijk. Leeftijd en opleiding zijn niet van belang. Een positieve houding en tegen een stootje kunnen des te meer."
Voordat de vrijwilligers aan de slag gaan voor Gezin in Balans, worden ze tijdens een training voorbereid. De eerstvolgende training start begin oktober. Na deze training kan de vrijwilliger rekenen op de steun van de coördinator en inspirerende collega's.
Meer informatie: info@gezin-in-balans.nl of bel: 073-6891733 of via de site www.gezin-in-balans.nl.