'Vuilniswagens vallen bijna uit elkaar'

04 december 2020 09:45

Door Marcel Beijer

ALMERE – De vuilniswagens in Almere rijden 'in blessuretijd' en de kans is aanwezig dat er op korte termijn een aantal uit elkaar vallen. Dat zei wethouder Jan Hoek donderdagavond tijdens de Politieke Markt in de discussie over de keuze voor een nieuw vuilophaalsysteem in Almere.

Een nieuw vuilophaalsysteem is nodig omdat het Rijk eist dat per huishouden maximaal 100 kilo restafval mag aanbieden. "Dat gaan we in Almere bij lange niet halen", zei Hoek. Daarom opteert het college voor een nieuw ophaalsysteem (Diftar) waarbij bewoners beboet worden als ze meer dan 100 kilo aanbieden, of (positiever uitgelegd) beloond worden als ze minder dan 100 kilo aanbieden.

Nadelen

Het overgrote deel van de gemeenteraad is dat niet met de GroenLinks-wethouder eens. Mede ook omdat er nadelen kleven aan het systeem. Almeerders krijgen er bijvoorbeeld een rolcontainer op de stoep bij, er moeten meetsensoren op de gft-bak komen. Niet onbelangrijk is ook de vrees dat Diftar afvaltoerisme in de hand zou werken: om een boete te ontlopen, wordt het afval elders gedumpt. De raadsleden zijn veel enthousiaster over het PMD+ systeem waarbij Almeerders het afval niet meer vooraf hoeven te scheiden en dus het schot uit de duobak verdwijnt. Dankzij een burgerinitiatief wordt momenteel een proef met dit systeem in de Sieradenbuurt en Filmwijk gehouden en daar is de raad erg enthousiast over.

Nieuw voorstel

Hoek moet dus met zijn voorstel terug naar het college, maar vraagt zich wel af of PMD+ zal leiden tot de gewenste reductie van het restafval. In april, of uiterlijk mei, komt hij met een nieuw voorstel. Dat zal wel moeten ook, zo liet hij blijken, omdat de huidige vuilniswagens op hun laatste benen lopen. "We hebben haast, want het wagenpark rijdt in blessuretijd. We moeten er serieus op letten dat er een aantal niet eerder dan april uit elkaar valt. Mocht dat gebeuren, dan kan het zijn dat de gemeenteraad eerder tot een besluit moet komen."

Diftar zou leiden tot afvaldumpingen. (Archieffoto: aangeleverd)