VVD stelt vragen over klimaatmars KAF

15 januari 2020 00:00

Door Marcel Beijer

STAD CENTRUM – De VVD Almere is verbaasd dat KAF mede-organisator is van een klimaatmars in de stad op vrijdag 24 januari. Volgens de liberalen is het niet de taak van een gesubsidieerde organisatie een protestmars te organiseren.

KAF (Schouwburg Almere) en KleurinCultuur organiseren die dag vanaf 16.00 uur een Klimaatmars. Voorafgaand aan de mars mogen kinderen van 15.00 tot 16.00 uur protestborden komen schilderen. De klimaatmars door de stad eindigt om 17.00 weer bij KAF waar op dat moment de feestelijke opening is van de nieuwe tentoonstelling Hoogtij(d), waar kunstenaar Kadir van Lohuizen foto's en films toont van de klimaatcrisis en de noodzaak om in actie te komen.

Verbaasd

VVD-raadslid Koen Bokhorst is verbaasd over de actie van KAF en de promotie die er omheen gemaakt wordt, bijvoorbeeld met reclameborden langs de dreven. "Het is niet de taak van gesubsidieerde instellingen om protestmarsen te organiseren", zegt Bokhorst. "Maar van individuen zelf. In het theater mag bijvoorbeeld een cabaretier beweren wat hij wil. Maar nu is KAF zelf de organisator. Ze maken daarmee een politiek statement. Is daar belastinggeld mee gemoeid?"

Directeur Adriana Strating van KAF kan dat laatste niet ontkennen. "Het is namelijk lastig aan te geven. We krijgen subsidie en daar doen we bepaalde programma's mee. Eén van de programma's is Hoogtij(d). Omdat Almere onder water ligt leek het de kunstenaar een goed idee om juist hier zo'n mars te houden. Het is dus een ludieke actie van Kadir van Lohuizen."

Wethouder

Ook de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Hilde van Garderen reageert gelaten. "De klimaatmars is een ludieke actie georganiseerd door KleurinCultuur en KAF in het kader van de nieuwe foto tentoonstelling in KAF. Deze tentoonstelling in samenwerking met het Scheepvaartmuseum gaat over Rijzend water als gevolg van klimaatverandering."

Ludieke actie

Bokhorst is het daar niet mee eens: "Het recht om te mogen demonstreren is geen ludieke actie, maar een groot goed. Cultuursubsidie hoor je dan ook niet te gebruiken voor een klimaatmars, maar voor cultuur."

"Tja, wat is cultuur?', pareert Adriana Strating die vraag. "Misschien is cultuur wel de vraag die deze kunstenaar opwerpt. Ik nodig de VVD uit om met Kadir van Lohuizen in gesprek te gaan."

De VVD laat de kwestie niet op zijn beloop. In het eerste vragenhalfuurtje van de Poltieke Markt, komende donderdag, zal het college om uitleg worden gevraagd.

Kadir van Lohuizen

Kadir van Lohuizen (1963) is fotojournalist en meervoudig winnaar van World Press Photo-prijzen en van de Zilveren Camera. Politieke en maatschappelijke thema's staan centraal in zijn werk. Hij publiceert onder andere in de New York Times, Washington Post, Time, Paris Match, Stern en andere bladen.

Een beeld uit de tentoonstelling Hoogtij(d). (Foto: KAF/Kadri van Lohuizen/NOOR)

Gerelateerd

Kringloop
Rijbewijs in een dag