VVD wil niet verder met Almere 2018

17 februari 2010 08:00

ALMERE - De VVD wil niet verder met het plan om Almere in 2018 tot Culturele Hoofdstad te maken. Hoewel eerder 200.000 euro is uitgegeven voor een onderzoek naar de haalbaarheid ervan, heeft lijsttrekker Arno Visser dit tijdens een persconferentie over de VVD campagne laten weten. Initiatiefnemer Marcel Kolder reageert laconiek: "We hebben plan B."


Hoewel de VVD enkele maanden geleden heel enthousiast het plan omarmde, vindt lijsttrekker Arno Visser dat de gemeente geen dingen moet willen, die financieel niet haalbaar zijn. De lokale Almeerse (burger)initiatieven die er nu bestaan, zegt Visser wel graag te willen behouden. Visser, naast lijsttrekker momenteel ook wethouder Cultuur: "Deze tijd vraagt om naar de financiën te blijven kijken. Het moment dat wij ons partijprogramma schreven hebben wij gekozen voor herkenbare onderwerpen. De VVD heeft veiligheid en onderwijs hoog op de agenda staan. En als enige partij kiezen we ook voor bezuinigingsvoorstellen. We willen dat de financiën op orde zijn." Aangezien de tocht naar Almere als culturele hoofdstad in 2018 financieel nogal wat voeten in aarde heeft, ziet de VVD daarom af van verdere (geldelijke) steun.

Plan B

Marcel Kolder, initiatiefnemer van Almere 2018 reageert laconiek. "De VVD wil met deze bezuiniging stemmen weghalen bij de PVV. De raad beslist er volgend jaar over, dus wij gaan gewoon door, maar dan zonder subsidie. Dat doen we met privaat geld. Ik heb half Europa doorgereisd. Alle steden die Culturele Hoofdstad geweest zijn hebben er geld aan verdiend." Volgens Kolder zou de gemeente twintig miljoen euro kwijt zijn aan de voorfinanciering van Almere als Culturele Hoofdstad en daar zo veel meer aan kunnen verdienen. "Als je ervan uitgaat dat er per persoon dertig euro wordt uitgegeven, zou die twintig miljoen zomaar zestig miljoen euro kunnen worden. Aan Culturele Hoofdstad is nog nooit een stad failliet gegaan."
Ondanks de terugtrekking van de gemeente gaat de initiatiefgroep gewoon door. "Daarvoor hebben we een plan B: met privaat geld maken we een 'bidbook', met een programma voor dat jaar en wat we met de stad willen bereiken. Wij gaan gewoon door, met geloof en passie voor de stad. Want in Almere kan het."
Meepraten over dit onderwerp?
Reageer op de stelling 'Je hebt geen geld nodig om cultureel Almere op de kaart te zetten!' via de site www.almeredezeweek.nl of mail naar redactie@almeredezeweek.nl.