Waar blijft de Almeerse slachterij, de miljoenen energierepen?

04 april 2021 10:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – 50.000 euro betaalde Almere in 2017 aan de Belgische duurzaamheidseconoom Gunter Pauli om haalbare (duurzame) economische plannen voor Almere te ontdekken. Maar waar blijft dat abattoir en de milieurepen met nootjes uit Almeerse bossen? En vooral: waar blijven de miljoenen euro's en tienduizenden arbeidsplaatsen?

Na drie dagen brainstormen met zijn team van dertig man kwam Pauli met spectaculaire plannen die Almere miljoenen euro's en tienduizenden arbeidsplaatsen zou opleveren. Zo wees Pauli op de bosrijke omgeving. Bomen bevatten gist waar je brood en bier van kan maken. En de nootjes, bessen en zaden konden in een lokale fabriek worden verwerkt tot gezonde energierepen. 15 tot 20 miljoen repen, dat moest haalbaar zijn.

Abattoir Boutique

En Pauli stelde voor een kleine slachterij ('Abattoir Boutique') te openen waar koeien in en om de stad dierwaardig kunnen worden geslacht, verkocht of worden opgegeten. 'Maar niet voordat ze jarenlang heerlijk gegraasd hebben en melk geleverd hebben. Waar je overigens weer ijs van kan maken. Krabbenteelt, internet via IP-stations in lantaarnpalen, bakstenen van klei uit het Weerwater: Almere zou binnenlopen. 'Ik weet zeker: u wordt een stad van wereldformaat', zei Pauli. Sterker: de Belg liet al doorschemeren dat er investeerders interesse hadden. Almere mocht gebruik maken van zijn krachtige netwerk.

Teleurgesteld

Toen Pauli na drie dagen het jubelende stadhuis verliet bleef het echter stil. Waar blijft dus dat abattoir, die miljoenen repen? In een reactie zegt Gunter Pauli het ook niet te weten en toont hij zich teleurgesteld. "Tot mijn spijt heeft de stad niets met mijn voorstellen gedaan. De concepten werden in detail getoetst met de realiteit, maar er was politiek geen draagvlak."

Grotere spin-off

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er wel degelijk spin-off en is die zelfs groter dan werd verwacht. "We hadden van te voren afgesproken om twee plannen tot uitvoering te brengen. Dat zijn er meer geworden."

Het gaat dan om nieuwe verdienmodellen op en rond het Weerwater, dat als warmtebron dient en de Leeghwatersluis die nu energie opwekt. In de pijplijn zit nog het winnen van bouwmaterialen uit het Weerwaterslib. Ook is het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) opgezet naar uitgangspunten Gunter Pauli (elke stad heeft 'overvloed', achter elke overvloed zit een geldstroom) en leidde dat tot de Nationale Grondstoffendag.

Berenklauw

In uitvoering zijn ook nog plannen rond de Berenklauwbestrijding. De vermaledijde plant kan worden geoogst en, samen met mixed plastics, worden verwerkt tot bijvoorbeeld een verkeersbord. Ook wordt bekeken of grondstoffen uit afvalwater kunnen worden gehaald.

"Verder heeft de komst van Pauli ondernemers, burgers en ambtenaren geïnspireerd en aangezet tot anders nadenken over eigen handelen en anders omgaan met onze planeet, afval en reststromen. Dit heeft een enorme positieve boost gegeven aan onze projecten en programma's."

Volgens de Belgische duurzaamheidseconoom is er daarom nog geen man overboord. "De meerderheid van de voorstellen zijn nog steeds klaar voor realisatie."

Gunter Pauli tijdens zijn bezoek aan Almere in 2017. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)