Waarschuwen voor online nep geneesmiddelen blijft nodig

08 februari 2012 06:00

ALMERE - Met de vernieuwde website www.internetpillen.nl blijft het ministerie van VWS aandacht vragen voor de gevaren van het online bestellen van medicijnen. Volgens het ministerie is dat nodig omdat uit onderzoek blijkt dat ruim 500.000 mensen in Nederland op internet medicijnen kopen zonder doktersrecept. De verwachting is dat dit aantal stijgende is.


Online bestelde pillen kunnen gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. “Ook de verpakkingen en bijsluiters verschillen vaak nauwelijks van de ‘echte’ geneesmiddelen. Online bestelde neppillen zijn gevaarlijk voor de volksgezondheid omdat er geen zekerheid is over de samenstelling en veiligheid van de pillen, zo kunnen er bijvoorbeeld giftige stoffen in neppillen zitten”, aldus apotheker Rik Wagenaar van het laboratorium van de KNMP, de apothekers beroepsorganisatie.

Waarschuwing via nepsite VWS

Om potentiële bestellers te waarschuwen bood vorig jaar de nep webshop van VWS (www.medi-plaza.nl) medicijnen als slaappillen, antidepressiva, erectiepillen en afslankmiddelen aan. Ruim 18.000 mensen wilden via deze nep online webwinkel medicijnen bestellen.
Bij het bestellen kreeg de bezoeker het bericht dat het niet om een echte online apotheek ging. Bezoekers gaven aan dat ze niet in de gaten hadden dat ze niet bij een echte apotheek aan het bestellen waren. Ze schrokken ervan.
Veilig bestellen

Medicijnen bestellen via internet kan zeker op een goede manier gebeuren, zolang deze met een geldig recept besteld worden bij een betrouwbare aanbieder. Dat is een gevestigde apotheek met een adres op de website.
Op de voorlichtingssite www.internetpillen.nl van het ministerie staat de nodige informatie over het herkennen van onbetrouwbare aanbieders van internetpillen.