Wandelend door hartje stad

02 oktober 2009 12:51

STAD CENTRUM - Ondanks het onverwoestbare vooroordeel dat Almere heeft bij de meeste Nederlanders, is het stadshart een niet alledaags winkelgebied waar moderne en excentrieke architectuur de boventoon voert. Wandelend door hartje stad valt op dat wonen, werken en ontspanning onlosmakelijk met elkaar verbonden en verweven zijn.


Het nieuwste winkelgedeelte van het stadscentrum, ook wel het stadshart genoemd, werd al weer drie jaar geleden officieel geopend. Grote merknamen vestigden zich in het moderne hart van Almere. Aan de Grote Markt, het Belfort en het Deventerpad zijn de horecagelegenheden te vinden.

Opvallende architectuur

Wandelend vanaf het stadhuisplein, het 'oude' stadscentrum, is het nieuwe gedeelte te bereiken via het 'Gebogen Maaiveld': het niveau van de straat gaat langzaamaan omhoog. Deze route is niet zo geliefd bij de rolstoelganger of de wandelaar met de rollator vanwege de stijle stijging. Toch heeft dit ontwerp van de vermaarde internationale architect Rem Koolhaas een duidelijke stempel gedrukt op het masterplan van het stadshart. Niet voor niets wordt dit 'The Dutch Mountain' genoemd. In zijn ontwerp liet Koolhaas de boven- en benedenwereld met elkaar verweven; winkels en wonen staan op de parkeerruimtes en de busbanen en fietspaden. Andere bekende architecten die betrokken waren bij de ontwikkeling van dit moderne stadscentrum zijn: Christian de Portzamparc (Het Kanteel en de Citadel), William Alsop (de popzaal) en René van Zuuk (The Wave). Deze laatste ligt achter de Koetsierbaan nabij het Schipperplein. Als een golf aan het water weerspiegelt dit gebouw in het Weerwater.