Werken in Parkwijk:"Wat je oogst is wat je zaait"

10 juni 2009 07:00

PARKWIJK - "Wat je oogst is wat je zaait." Aan het woord is Auke de Beer (47), wijkagent in Parkwijk-Noord en Verzetswijk sinds 1 januari van dit jaar. "Het is zo fijn om elkaar te helpen in moeilijke tijden, dus maak contact met elkaar. Voor wederzijds begrip."


Eerder werkte Auke in de gemeente Dronten. "Mijn ervaring met het wijkgerichte politiewerk gebruik ik hier elke dag. Onder Parkwijk-Noord valt het gebied vanaf het station tot aan de hoogspanningsmasten aan de Pereboomweg." De zuidkant van Parkwijk en Danswijk heeft wijkagent Youssef Madrouhme onder zijn hoede. Auke vertelt: "Parkwijk is net als Verzetswijk een groene, gemêleerde wijk met zowel huur- als koopwoningen." Ondanks dat Auke er nog maar kort werkt, weet hij wel wat er zoal speelt. "Diefstallen, vernielingen, overlast van jeugd en overlast van bewoners onderling, vanwege bijvoorbeeld geluidsoverlast."

Tolerantiegrens

"Parkwijk is een leuke wijk met veel groen en genoeg ruimte om te spelen voor de jeugd", zegt Auke. "Wat betreft de bewoners, is de tolerantiegrens niet erg hoog in bepaalde straten. Het zou voor de bewoners goed zijn om de contacten in de buurt wat aan te scherpen en elkaar op zijn minst te begroeten." De wijkagent benadrukt: "Het is zo fijn om om te zien naar elkaar. En elkaar te helpen in moeilijke tijden. Wat je oogst is wat je zaait."
Tuin als visitekaartje

Een doorn in het oog is de rommel op straat. "En vergeet je eigen tuin niet. Die is het visitekaartje voor de buurt. Als deze alleen maar bestaat uit onkruid of stenen, geeft dit niet echt een positieve impuls aan de straat…" Verder benadrukt Auke: "En bel ons als er op heterdaad iets strafbaars wordt gepleegd. Alleen op die manier maken wij samen de buurt veiliger."
Besef

Aukes speciale aandacht gaat in Parkwijk uit naar de jeugd en ouderen. "Ik praat met jongeren en ouderen in de buurt om ze bewust te maken van hun eigen rol in de wijk. Help elkaar en steek de handen uit de mouwen waar dat nodig is. Ruim het zwerfvuil op of gooi je afval gelijk in de prullenbak." Daarnaast vindt de wijkagent dat buren elkaar eens moeten opzoeken en contact moeten maken met de jeugd in de straat. "Dan is het een stuk plezieriger wonen. Je kan elkaar ook gemakkelijk aanspreken als je ergens last van hebt. Dan is er vaak ook snel wederzijds begrip en besef van wat je aanricht bij de ander."