'Werken in speciaal onderwijs maakt je als mens rijker'

25 mei 2021 08:10

Door Marcel Beijer

SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN – Veel directeurwisselingen, waarvan alleen al dit jaar drie. Bij Olivijn, de school voor speciaal onderwijs aan de Marathonlaan, ervaren ze eindelijk weer rust nu Jacqueline Schulte is aangesteld als directeur. Ze belooft langere tijd te blijven. 'Juist deze kinderen verdienen stabiliteit.'

"Door de onrustige periode op directieniveau heeft Olivijn onder leerkrachten in Almere een imagoprobleem gekregen, terwijl het team dit niet verdient", zegt Schulte. "Voor komend schooljaar hebben we nog vier vacatures openstaan. Terwijl het juist enorm inspirerend is om deze kwetsbare kinderen te werken. In dit gebouw werken professionals van Merem, Vitree, Triade, 's Heerenloo en De Schavuiten met leerkrachten samen om de zorg rond een leerling in de klas vorm te geven. Leerkrachten kunnen hier juist datgene doen waarvoor ze gekozen hebben: les geven. Bovendien is er minder prestatiedruk: de uitstroomdoelen liggen anders dan in het reguliere onderwijs."

Ruime ervaring

Schulte zal haar ruime ervaring in het (speciaal) onderwijs prima kunnen gebruiken om van Olivijn weer een fijne school te maken. Ze krijgt daarbij ondersteuning van Marlinde Brants die tegelijk met Schulte meegekomen is naar Olivijn als adjunct-directeur. "Ik heb in het speciaal onderwijs geleerd om bij kinderen te kijken naar de mogelijkheden, in plaats van wat er níet kan. Je ziet als leerkracht kinderen soms letterlijk stappen maken. Dat doet wat met je. Werken in het speciaal onderwijs maakt je als mens rijker.'

Open cultuur

De twee willen bij Olivijn werken aan een open cultuur. "Deze kinderen verdienen een stabiele situatie op school", zegt Brants. "In het regulier onderwijs kan een leerkracht de deur achter zich dicht trekken, hier werken collega's echt samen. Als er ergens een calamiteit is, komen collega's van alle kanten om te helpen."

Schulte hoopt dat de vier vacatures op de school alsnog ingevuld kunnen worden. "Wat dat betreft is het jammer dat Pabo-studenten niet verplicht zijn om ook stage te lopen in het speciaal onderwijs. Onbekend maakt onbemind. Het is hier heel fijn werken, maar dat moet je wel kunnen ervaren."