Werkpaard sleept bomen uit het bos

10 december 2008 08:00

ALMERE - In de wintermaanden vinden er rondom natuurcentrum het Eksternest volop boswerkzaamheden plaats. Het dunnen van het bos wordt op een spectaculaire manier uitgevoerd. Een bosbouwer zaagt de boom om en sleept deze vervolgens met een paard uit het bos.


Kinderen uit groep 5 en 6 zijn hier getuige van. In deze periode doen ruim dertig scholen mee met de activiteit 'Bosbeheer met paard' van natuurcentrum het Eksternest en Staatsbosbeheer.
Na de introductie in het Eksternest gaan de kinderen naar een plek in het bos waar gedund gaat worden. Daar worden ze ontvangen door de bosbouwer. Na een korte uitleg en een kennismaking met het paard, wordt de boom omgezaagd. Het paard sleept de boom vervolgens uit het bos en brengt het naar de verzamelplaats.
De bomen worden omgezaagd om de overblijvende bomen meer ruimte te geven om zich te ontwikkelen. De kinderen leren tijdens deze les dat het hout uit het bos voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. Ze gaan ook kijken welke producten van welke houtsoorten worden gemaakt. Afhankelijk van de houtsoort wordt het hout verwerkt tot o.a. meubels, lucifers, open haardhout of planken.