Wethouder: 'De Roef wordt opnieuw markeerpunt voor Haven' 

02 april 2020 12:15

HAVEN - Hoewel De Roef niet de status van gemeentelijk monument krijgt, wordt het eerste gebouw van Almere volgens wethouder Hilde van Garderen straks opnieuw een markeerpunt voor Almere Haven. "Maar wel op zo'n manier dat het onderdeel is van de vernieuwing van het centrum en klaar voor de toekomst."

 

 “We hebben als gemeente de afgelopen jaren met lede ogen aangezien hoe een pand met zoveel historische betekenis en op zo’n markante plek verloederde omdat de eigenaar er geen winkel meer in kreeg", vervolgt Van Garderen. "Onze intentie was: een momumentenstatus. Maar we kregen duidelijke informatie vanuit de vastgoedeigenaren in het Havense centrum dat zo’n status een fikse opknapbeurt en ingebruikname van het pand nóg lastiger zou maken. Ik heb met de ontwikkelaar gesproken en gezien dat hij oog heeft voor de historie van het pand en ook in andere steden ervaring heeft met historische panden. En, eerlijk is eerlijk, als gemeente willen en kunnen we niet alle historische panden kopen, zoals we met Bivak 1 nog wel gedaan hebben. Dus onze keuze was: leefbaarheid aan de Markt in Haven of een monumentenstatus"

 

Volgens de wethouder heeft de ontwikkelaar aangegeven dat het ontwerp voor de toekomstige Roef zeer binnenkort naar de welstandcommissie gaat. "Het plan van de ontwikkelaar is dat er beneden een winkelruimte blijft bestaan en boven komen 11 appartementen van gemiddeld 65m2 in de midden prijsklasse. De uitstraling en de geschiedenis van het pand zijn meegenomen in het ontwerp. De schuine gedeelten aan de bovenkant blijven ook overeind."

 

Bevoegdheid

De gemeenteraad is niet over het besluit geconsulteerd, maar slechts geïnformeerd door middel van een brief. Dit was anders toen het voormalige politiebureau aan de Bivak werd aangekocht als gemeentelijk monument. "Het verschil tussen de Bivak en de Roef is dat Bivak door de gemeente is aangekocht", licht Van Garderen toe. "De raad was hierdoor betrokken vanwege het budgetrecht van de aankoop en niet vanwege de monumentenstatus, dat is de bevoegdheid van het college en daarover wordt de raad alleen geïnformeerd."

 

De gemeente wacht nu het advies van de Welstandscommissie af over een ontwerp van de ontwikkelaar. Van Garderen: "Dat zal er over enkele maanden, na wat gesprekken, zijn. En ik verheug me er op dat deze plek mét zijn geschiedenis, weer tot leven zal komen.”