Wethouder en bewoners slaan eerste paal 'IkbouwbetaalbaarinAlmere'

18 maart 2010 10:46

HOMERUSKWARTIER - Samen met de toekomstige bewoners heeft wethouder Adri Duivesteijn de eerste paal van 63 IkbouwbetaalbaarinAlmere-woningen (IbbA) geslagen in het Homeruskwartier, de staalkaart voor particulier opdrachtgeverschap.


Op verschillende locaties in Almere komen er specifieke kavels beschikbaar voor mensen die gebruik maken van de gemeentelijke regeling IbbA. Dit biedt mensen met een inkomen tussen 20.000 en 36.500 euro de mogelijkheid om onder gunstige voorwaarden een eigen huis te bouwen, met een maximale waarde van 185.000 euro. Deelnemers die aan de voorwaarden voldoen betalen alleen dat deel van de waarde van de woning dat zij in staat zijn zelf te financieren. Het overige deel betaalt de VOF IkbouwbetaalbaarinAlmere (IbbA). Op de lange termijn moeten de kopers het verschil in prijs wel betalen, maar alleen als hun inkomen zodanig is gestegen dat dit mogelijk is of als zij het huis weer verkopen.

Mijlpaal

Onder grote belangstelling sloegen wethouder Duivesteijn en de eerste bewoners vrijdag 5 maart gezamenlijk de eerste paal van 63 IbbA-woningen. Deze mijlpaal vormt een mooie illustratie van de overgang van grootschalige projectbouw naar kleinschalige initiatieven: de eerste paal werd niet geslagen door één ontwikkelende partij, maar door 63 individuele 'ontwikkelaars': van jong tot oud, van alleenstaanden tot grote gezinnen. Duivesteijn complimenteerde de aanwezigen met hun keuze: "We zien dat mensen die zelf bouwen, dus zonder tussenkomst van een ontwikkelaar of corporatie, altijd méér in de eigen woning investeren. Dat is natuurlijk prettig voor u - u bepaalt zelf hoe uw woning eruitziet - maar ook voor de stad Almere. U maakt de stad rijker."
De IbbA-regeling komt voort uit het programma IkbouwmijnhuisinAlmere (2006. Particulier opdrachtgeverschap, een eigen huis bouwen, is hiermee toegankelijk voor mensen met een inkomen tot modaal.