Wethouder Hoek (GroenLinks): 'Uitsluitend gevaccineerde bezoekers bij Floriade'

06 november 2020 08:45

Door Robert Mienstra

ALMERE –"De Floriade is van zichzelf coronaproof", stelde wethouder Jan Hoek (GroenLinks) donderdagavond op de Politieke Markt. "Er zijn wel risico's, bijvoorbeeld als Flevoland tijdens het evenement in lockdown gaat. Maar het vaccin zal er in de zomer van 2021 wel zijn. Ik verwacht dat er uitsluitend gevaccineerde bezoekers naar de Floriade komen."

Dit optimisme werd niet gedeeld door de Partij voor de Dieren. Jesse Luijendijk wierp tegen dat er door de corona toch extra kosten komen: "Er zal van alles aangepast moeten worden om de anderhalve meter te waarborgen. Zo zullen de toiletgebouwen moeten worden aangepast. Dat kost geld." Hoek reageerde met: "De Floriade is van zichzelf coronaproof."

Intern

Toon van Dijk (PVV) verbaasde zich erover dat de ZPO (Zelfstandige programmaorganisatie Floriade) in de begroting 2021 met een bijzinnetje van tafel was geveegd "terwijl we die organisatie in 2017 met een lijvig stuk van 36 pagina's hebben opgetuigd." Van Dijk vond dat de gemeenteraad daarover veel beter ingelicht had moeten worden. Hoek deed dit af als " interne wijziging." Verder stelde Van Dijk dat het onderhoud van het Arboretum (de bomentuin) niet geregeld is." Dat wordt een enorme kostenpost waardoor het Arboretum een monster wordt."
Op de vraag hoe het nu met het parkeren en de veiligheid zit antwoordde Hoek dat hij dat op de agenda van de raad gaat zetten.

Sponsoring

Een aantal raadsleden maakt zich zorgen om het uitblijven van sponsoren. Een vijftal zou toegezegd zijn. Maar de sponsoren zijn er nog niet. Hoek: "Ik zal Floriade BV-directeur Pieter Cloo tot aan de poorten van de hel achtervolgen om de sponsoren te regelen." Hoek verwacht daarover in het voorjaar of de zomer meer te kunnen melden.

Wethouder Jan Hoek (Foto: Fred Rotgans)