Wethouder trekt boetekleed aan en geeft openheid over alle bouwclaims

19 februari 2021 09:10

Door Marcel Beijer

ALMERE - Wethouder Maaike Veeningen (D66) gaat de raad openheid geven over alle bouwclaims die de gemeente aan projectontwikkelaars heeft afgegeven. Ze zegde dat donderdag tijdens de Politieke Markt toe nadat de raad vorige week onaangenaam verrast was over een bouwclaim die is afgegeven in de wijk Vogelhorst.

De gemeente had een projectontwikkelaar toegezegd een project te mogen ontwikkelen in het gebied Vogelhorst II. Dat was een ' goedmakertje' omdat de ontwikkeling van een kavel in het stadscentrum niet kon doorgaan. Veeningen had de raad daar niet over geïnformeerd en dat is - politiek gezien - een doodzonde. De raad moet immers een beslissing maken over doorgang van het project en kan dat niet doen als niet alle informatie bekend is.
"Het is dat ik er stevig over heb doorgevraagd, anders had de wethouder het nooit gezegd", zei Willem Boutkan (PVV). "Ik heb ook het idee dat we bij deze wethouder de woorden uit haar mond moeten trekken."

Oude afspraken

Veeningen is overigens van mening dat ze de raad wel degelijk heeft geinformeerd, maar dat ze zich daarbij baseerde op oude afspraken. "Dat is voor mij ook een leerproces. Ik begrijp dat er behoefte is aan een andere werkwijze en dat geldt ook voor mij. "
Kees Ahles (Leefbaar Almere) vond die reactie onvoldoende. "Ik heb misschien mijn woorden wat te vriendelijk geformuleerd. In mijn ogen had u als wethouder kunnen vermoeden dat u de raad belangrijke informatie onthield."
"Dat had inderdaad beter geweest", erkende Veeningen uiteindelijk. Ze zegde de raadsleden ook toe inzicht te verschaffen in alle bouwclaims die er aan projectontwikkelaars zijn afgegeven, inclusief de daarbij gemaakte financiële afspraken met projectontwikkelaars, al doet ze dat in vertrouwelijkheid.
Nog dit jaar worden nieuwe werkafspraken met de gemeenteraad gemaakt, waarbij de raad jaarlijks zal worden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen.

Wethouder Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)