Wilde bevers in de wijk

29 juli 2009 06:00

ALMERE - In waterrijk Almere zijn veel dieren te vinden. Maar dat er ook bevers zwemmen in Almeerse grachten, weet vast niet iedereen. Afgelopen week mailden twee lezers de redactie van Almere DEZE WEEK over een bever in hun buurt.


Patrick en Laura Roelvink uit de Brongouw in Haven zagen een bever bij de sloot van de Nijvergouw en de Brongouw. "'s Avonds komt hij tevoorschijn", zegt Patrick, "en dan kun je op anderhalve meter afstand naar hem kijken. Heel erg mooi." Vanaf het huis van Patrick en Laura is het twintig meter lopen naar de sloot, waar ze vaak met de hond langs wandelen. Patrick: "We hadden eerder al in het Wierdenpark bevers gezien. Maar nu dus ook in onze woonwijk. Ik vind het heel gaaf dat die dieren zo dichtbij huis te zien zijn."
Beverspecialist Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland zegt dat bevers in Haven vrij gebruikelijk zijn. "Die zijn daar al een paar jaar gesignaleerd, hoewel we in Almere Haven nog steeds hun verblijfplaatsen niet goed kunnen vinden. Meestal zijn de burchten, een verzakt onderwaterhol waar de bevers takken op leggen, na verloop van tijd wel te vinden. Maar in Haven nog niet."

Ed en Willem Bever

Ashley Pietersen uit het Weteringpark in Stad heeft de twee 'vaste' bewoners van de Hogevaart zelfs namen gegeven: de bevers Ed en Willem, vernoemd naar de klusgrage bevers uit De Fabeltjeskrant. Enthousiast schrijft Pietersen in een mailtje aan de redactie: "Het gebeurt in Almere: een wilde beverfamilie knabbelt op een houtje in Almere!" Pietersen licht toe: "Het is heel bijzonder om ze te zien. We hebben er wel eens drie bij elkaar gezien, het is echt een familie. Ze storen zich ook helemaal niet aan de mens. Je kan ze als je heel stil bent zelfs horen knabbelen aan takken. Ik ben echt enthousiast over die bevers, super!"
Almere heeft acht beverburchten, waar per burcht ongeveer vier bevers zitten. Reinhold: "Het water in Almere past wel heel goed bij de natuur waar de bevers normaal in te vinden zijn. Vooral de Hoge- en Lagevaart: dat is breed en diep water en er staan wilgen vlak naast het water. Daar knagen ze aan."
Bevers tellen

In heel Flevoland zijn vorig jaar zo'n negentig bevers geteld. Twee keer per jaar organiseert Landschapsbeheer Flevoland 'teldagen'. "Aanstaande vrijdag en zaterdag doen we dat weer", zegt Reinhold. "Bij elke burcht in Flevoland gaan mensen zitten om de bevers rondom die burcht te tellen. Het tellen duurt van 20.00 tot 23.00 uur. Alleen een verrekijker en muggenspul meenemen is voldoende."
Wie mee wil helpen bij het tellen van de bevers op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus, kan een mailtje sturen naar Jeroen Reinhold: reinhold@landschapsbeheer.net.