Win je eigen foto op 26 provinciale lijnbussenFlevolandse natuur in een foto

27 mei 2009 07:00

ALMERE - Flevoland is een bijzondere provincie met unieke natuurgebieden. Het Flevo-landschap beschermt en ontwikkelt deze gebieden en wil graag dat Flevolanders die bijzondere natuur beter leren kennen. Flevolanders kunnen een foto met daarop hun Flevolandse ‘natuurgevoel’ insturen.


Simone van den Boogaart van Het Flevo-landschap: “Wij hebben 54 gebieden in ons beheer die wij beschermen en ontwikkelen. We maken deze gebieden beter toegankelijk voor bezoekers, maar beschermen ze tegelijk.”
De stichting beheert zo’n 5300 hectare natuur- en recreatiegebied. “En we krijgen er steeds meer bij”, aldus Van den Boogaart. “In de buurt van Almere beheren we onder andere de Lepelaarplassen, een Natura2000-gebied. Dit gebied is beschermd omdat het een foerageer- en broedgebied is voor de lepelaar en de aalscholver en is dus niet toegankelijk voor bezoekers. Maar doordat er een fietspad langs is aangelegd, kunnen bezoekers er toch van genieten.”

Stadsbos
Voor het stadsbos Pampushout ontwikkelt Het Flevo-landschap samen met de gemeente Almere een nieuwe visie. Van den Boogaart: “Dit ‘polderbos’ is dertig jaar geleden aangeplant voor de houtproductie van populieren, die groeien snel. Nu willen we de ‘natuurwaardes’ vergroten, dus hebben we afgelopen winter 17.000 boompjes geplant van verschillende boomsoorten. Beuk, es, esdoorn en wintereik, soorten waar andere vogels en insecten op af komen. Zo komt er meer afwisseling. Dit krijgt nog een vervolg.” Andere bossen rond Almere van Het Flevo-landschap zijn het Wilgenbos, Wilgeneiland en het Vaartsluisbos .

IN KADER
Natuurgevoel
Deel je mooie stukje Flevolandse natuur! Waar wordt jij intens gelukkig van? Waar doe je energie op of wat vind je gewoon een mooi plekje? Vang dat ‘natuurgevoel’ in een foto. Van 30 mei tot en met 30 augustus kunnen foto’s ingestuurd worden via de website www.flevo-landschap.nl. De mooiste foto wordt twee weken lang op 26 Flevolandse lijnbussen afgebeeld.
Een jury, bestaande uit Omroep Flevoland-presentator Gerard van Ommen, natuur- en persfotograaf Hans Veenhuis en NOS-journalist en Almeerder Peer Ulijn, maakt in september de winnaar bekend.