Winnaars Onderneming van het jaar: Breedveld & Schröder en Dierenkliniek Almere-Stad

02 januari 2021 20:05

ALMERE- Het was een andere viering dan voorgaande jaren, aangezien door de coronamaatregelen de nieuwjaarsreceptie van de gemeente dit jaar niet fysiek kon plaatsvinden. Desondanks werden tijdens een feestelijke digitale nieuwjaarsuitzending de winnaars bekend gemaakt van de Onderneming van het jaar 2021 in Almere. Breedveld & Schröder en Dierenkliniek Almere-Stad mogen zich een jaar lang Onderneming van het jaar in Almere noemen.

Voor het eerst was dit jaar de titel Onderneming van het jaar onderverdeeld in twee categorieën, te weten Groot Bedrijf en Klein bedrijf. De gemeente koos hiervoor om zo alle ondernemers in Almere een eerlijker kans op de titel Onderneming van het jaar te geven. De uitreiking van de prijzen werd gedaan door wethouder Maaike Veeningen (economische zaken) en Kimberley Valentien (voorzitter VBA, Vereniging Bedrijfskring Almere).

Flexibiliteit

Maaike Veeningen legt uit hoe de nominaties in beide categorieën tot stand zijn gekomen: "Wij zijn dit jaar op zoek gegaan naar ondernemers die hebben laten zien dat ze creatief zijn, flexibel zijn, om kunnen gaan met veranderende omstandigheden." Kimberley Valentien vult aan: "Overall gezien was er maar één ding heel duidelijk. En dat was het enthousiasme dat alle ondernemingen hadden, passie voor de stad en de veerkracht om in deze rare tijd toch zo gedreven te zijn met hun onderneming, dat is fantastisch om te zien."

Winnaar Groot bedrijf

In de categorie Groot bedrijf nam Alfen het op tegen Breedveld & Schröder, waarbij de laatste als winnaar met de meeste stemmen uit de bus kwam. De firma is gespecialiseerd in de aanleg en onderhoud van elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Het begon in 1896 met de installatie van een deurbel, maar door de jaren is er veel veranderd. Het installatiebedrijf gaat continu op zoek naar nieuwe technieken om deze te koppelen met bestaande toepassingen. Dit zorgt ervoor dat zij altijd voorin de markt meelopen. Daarnaast zoeken zij actief de samenwerking op met Almeerse bedrijven en zijn ze actief betrokken in het opleiden van jongeren in zij-instromers van het ROC Flevoland. Zo zijn zij In 2019 verkozen tot het beste technische leerbedrijf in Flevoland.

Veeningen roemde de technisch aannemer: "Breedveld & Schröder is een onderneming die veel samenwerkt met Almeerse bedrijven. En die bovendien oude kennis combineert met nieuwe technieken. Ook is het bedrijf veel bezig is met de vraag hoe ze hun klanten op vernieuwende manieren kunnen helpen." Robin Marsé, directeur van het bedrijf, liet weten aangenaam verrast te zijn met de overwinning. "Als je ergens genomineerd voor bent, dan wil je natuurlijk ook winnen Die drive was er bij iedereen. We zijn superblij, en de winst is ook wel een beetje onverwacht. We hadden natuurlijk een geduchte tegenstander."

Winnaar Klein bedrijf

In de categorie Klein bedrijf waren er drie genomineerden. Pixelthis, Neighbours Kitchen en Dierenkliniek Almere-Stad gingen de strijd met elkaar aan om de meeste stemmen onder de Almeerse bevolking te verwerven. Hierbij ging de Dierenkliniek met de winst aan de haal. De Dierenkliniek werkt vanuit hun grote liefde en passie voor dieren. Naast de persoonlijke benadering en langere consulten hebben zij goed nagedacht bij de inrichting van de dierenartspraktijk. Zo gaan ze innovatief te werk met de nieuwste apparatuur, zijn ze actief op YouTube waarbij zij hun klanten ruimschoots informeren en kennis bijbrengen. Ook zijn ze de enige dierenkliniek in Almere die een 24/7 spoeddienst aanbieden.

Wethouder Veeningen: "De Dierenkliniek is een winnaar die continue investeert in de nieuwste technieken. Tegelijk is het bedrijf ook veel bezig met het ontwikkelen van nieuwe diensten om daarmee aan de wensen van haar klanten tegemoet te komen." Sandra Rossen, eigenaar van de Dierenkliniek, nam met gepaste afstand de prijs in ontvangst: "Het is afgelopen jaar geen makkelijk jaar geweest, zoals voor vele bedrijven. We hebben echt moeten nadenken hoe we op deze manier toch kunnen doorgroeien en doorontwikkelen. Dat is aardig gelukt. Het is overweldigend dat we gewonnen hebben, we zijn ontzettend blij. Als ik hoor hoewel mensen op ons gestemd hebben, dat ontroert me gewoon, dat is fantastisch."

Vakjury

De jury, onder voorzitterschap van wethouder Maaike Veeningen, bestond uit vertegenwoordigers uit het Almeers bedrijfsleven. De corona maatregelen zorgden ervoor dat ook de jury haar werkbezoeken anders moesten inrichten. De jury heeft ,rekeninghoudend met de geldende corona maatregelen, de deelnemende ondernemingen bezocht. De jury keek daarbij met name naar de mate waarin de bedrijven omdenkkracht aan de dag hebben gelegd. Daarnaast konden de ondernemers laten zien hoe zij omgaan met de marktkansen, inzicht geven in de bedrijfsresultaten en de duurzaamheid van het bedrijf en naar de betrokkenheid bij de stad. Naar aanleiding van de bedrijfsbezoeken brengt de vakjury een stem uit op de ondernemer die het hoogst scoort op de gestelde criteria. Daarnaast heeft de stad ook twee maanden lang een online stem kunnen uitbrengen.

Beide winnaars ontvangen een cheque ter waarde van 2500 euro, te besteden aan een maatschappelijk doel in Almere. Bovendien is de winnaar in de categorie Groot bedrijf automatisch genomineerd voor de Flevopenning, de provinciale versie van Onderneming van het jaar.

(Foto: screenshot live-uitzending)