Winnaars ontwerp urban villa's en woontoren bekend'Aangenaam Duurzaam' Cascadepark krijgt vorm

17 december 2008 08:00

ALMERE - De winnaars van de prijsvraag 'Openbare ontwikkelingscompetitie urban villa's en woontoren Cascadepark West - Aangenaam Duurzaam' zijn bekend gemaakt. Wethouder Adri Duivesteijn (Ruimtelijke Ordening en Wonen) kondigde onlangs aan een overeenkomst voor bouwplanontwikkeling te sluiten met Kalliste Woningbouwontwikkeling en Timpaan voor de urban villa's, en De Key/DePrincipaal voor de woontoren.


Almere kiest nadrukkelijk voor duurzaamheid als leidend en richtinggevend principe voor (verdere) ontwikkeling van de stad. Het Cascadepark West vervult een voorbeeldrol in de vertaalslag van de Almere Principles - voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzaam Almere 2030 - naar concrete duurzaamheidinitiatieven. In deze 'etalage van duurzaamheid' moeten zeven urban villa's en een woontoren worden gerealiseerd.

Urban villa's

Voor de urban villa's voldeden twee plannen - op overtuigende wijze - aan deze vraag: 'Urban Forest' van Kalliste Woningbouwontwikkeling en 'L.E.F.' van Timpaan. Sterke punten zijn het concept van een vrij indeelbare, grotendeels houten constructie met een 'slim' energieproducerend dak, en de uitzonderlijke vrijheid die medeopdrachtgevers krijgen in de inrichting van hun woning en buitenruimte.
Het project speelt bovendien in op de specifieke kwaliteiten van de locatie, en de onconventionele opzet van de maisonnettes biedt de driezijdig georiënteerde woningen een verrassende ruimtelijkheid.
Woontoren

Voor de woontoren is één ontwerp ingediend dat voldeed aan de diverse inzendingvereisten: Woonstichting De Key/De Principaal ontwierp het plan 'Casa Cascada', dat bestaat uit een woontoren inclusief parkeergarage. Voorwaarde voor realisatie is dat nadere afspraken worden gemaakt over duurzaamheid en zeggenschap van toekomstige bewoners. (Artist Impressions: aangeleverd)