Wiskunde Kangoeroe Wedstrijd bij Het Spectrum

25 maart 2010 08:00

REGENBOOGBUURT - Bij basisschool Het Spectrum in de Regenboogbuurt heeft afgelopen donderdag een bijzonder evenement plaats gevonden: de Internationale Wiskunde Kangoeroe. Dit is een wedstrijd die op scholen in zesentwintig landen tegelijk georganiseerd wordt.


Naast Nederland zijn dat onder meer Frankrijk, Polen, Spanje en Rusland. In totaal deden er in Europa meer dan drie miljoen leerlingen mee aan de Kangoeroe. De deelnemende landen spreken vooraf samen de opgaven af.
De naam 'Kangoeroe' heeft te maken met het land waar de wedstrijd begonnen is in 1980: Australië. De wedstrijd was niet zozeer bestemd voor de supertalenten, maar gewoon voor alle middelbare scholieren. Het gigantische succes van die onderneming inspireerde een aantal Franse wiskundigen ook zoiets te doen. Als eerbetoon aan de Australiërs doopten zij hun wedstrijd met de naam 'Kangoeroe'.
De Kangoeroe wil de leerlingen laten ervaren dat wiskunde heel leuk en uitdagend kan zijn, voor ieder op zijn eigen niveau. Elk kind heeft een gezond stel hersens en het kan geen kwaad die eens te laten kraken. Zo ontdekken ze dat ze meer kunnen dan ze zelf denken. Of wat de docent denkt. Bovendien kunnen de leerlingen nog prijzen winnen ook.
Donderdag kregen de leerlingen van Het Spectrum dertig verrassende vraagstukken voor hun kiezen, die stuk voor stuk een vonkje creativiteit of een flits van inzicht vragen. Vijf antwoorden per opgave waren al gegeven; één was er goed. De vragen werden steeds moeilijker. Bij Het Spectrum wordt al jaren meegedaan aan deze Kangoeroe-wedstrijd.