Wonen in de Grienden:'Alleen tussen zes plankjes weg'

21 januari 2009 08:00

ALMERE - Edo van Tienen woont al bijna 4 jaar in de Grienden. "Ik ben heel tevreden over mijn huis aan de Wilgengriend. Het is hier geweldig…"


Voorheen woonde Van Tienen al eerder in het centrum van Haven, en in Buiten. "Dit huis aan de Wilgengriend zou eigenlijk een tijdelijk adres voor mij zijn. Sterker nog: ik was er van overtuigd dat ik hier binnen een half jaar weg zou zijn." Van Tienen merkte echter dat het dorpse karakter hem goed beviel. "De sociale controle is sterk, maar wel op een positieve manier. Hier letten we nog op elkaar, zonder dat het irriteert." Hij begon de wijk steeds meer te waarderen. "Het is een leuke groene buurt, met een sportpark en grote groene grasvelden. En," vertelt hij met een knipoog, "we hebben een hele leuke bewonersvereniging, waarvoor ik me met veel plezier inzet."

Energieke wijk

Van Tienen is voorzitter van de Bewonersvereniging Grienden en Meenten (BGM) en zet zich met andere bewoners uit de Grienden en Meenten in voor een betere buurt.
Zo stond hij met vrijwilligers tijdens de feestdagen oliebollen en erwtensoep uit te delen. "Elk jaar organiseert de BGM een kerstbijeenkomst zodat buren even een praatje met elkaar kunnen maken." De Grienden is volgens hem bovendien zo leuk omdat er veel kleine bedrijfjes aan huis gevestigd zijn, zoals een kapperszaak. "Dat maakt het tot een energieke wijk."
Parkeergedrag

Het enige wat Van Tienen graag veranderd zou zien is het parkeergedrag van zijn mede-wijkgenoten. "Ze parkeren hun auto's soms in het gras. Dat vind ik vervelend, want op die manier gaat het mooie groen in de wijk kapot. Parkeer de auto gewoon in een parkeerhaventje, ook al is dat vijftig meter van je huis en dus niet voor je voordeur."
Een tijdje geleden vroeg de organisatie van 'Make A Difference Day' of de bewonersvereniging mee wilde werken aan een grootse opruimdag. "Ik kon geen plekje in onze wijk vinden dat zo'n schoonmaakbeurt kon gebruiken. De Grienden is gewoon een heel nette buurt!"
Het kan soms raar lopen in het leven, want zo overtuigd als hij eerst was dat de Grienden slechts een tijdelijk adres voor hem zou zijn, zo beslist is Van Tienen nu dat hij nooit meer weg wil uit Haven. "Alleen tussen zes plankjes", zegt hij lachend. (Foto's: Fred Rotgans)