Wonen in de Staatsliedenwijk:'Goede buren, of ze nu buitenlands zijn of niet'

07 januari 2009 08:00

ALMERE - "Of ze nu buitenlands zijn of niet, goede buren zijn het", zegt Astrid de Jong. Ze woont twaalf jaar in de Staatsliedenwijk en is 'best tevreden' over haar buurt.


"Al die jaren dat ik aan de Regentessestraat woon, heb ik misschien één keer een miskleun gehad qua buren", zegt De Jong. "Mijn ervaring is overwegend zeer positief."
De bevolking in de Staatsliedenwijk bestaat voor meer dan de helft uit niet-westerse mensen. "Veel bewoners komen uit het buitenland, zeg maar", beaamt De Jong. "Maar waar ze ook vandaan komen, het zijn hele goede en leuke buren."
Hoewel de Staatsliedenwijk dichtbij het stadshart ligt, net ten noorden van het station Almere Centrum en ingeklemd tussen de Spoordreef, Randstaddreef en de Landdrostdreef, vindt de bewoonster haar woning net te ver van het centrum verwijderd. "Ik ben niet meer zo snel ter been. De winkels zijn voor mij net te ver, eigenlijk. Daarom maak ik altijd een lijstje om niet een extra wandeling naar de supermarkt te hoeven maken. Die trappen nekken mij."


Vrij uitzicht

Vanuit haar woning heeft De Jong een prachtig uitzicht. "Ik kijk niet tegen gebouwen aan, maar over de gracht en bomen. Zeker in de lente geniet ik er van."
En de wijk zelf? "Die is keurig netjes. We hebben hier geen overlast van hangjongeren of baldadigheid. Ik denk dat we allemaal een rustige wijk willen."
De Jong is van mening dat de Staatsliedenwijk een echte wijk is voor starters. "Zelf woonde ik op kamers in de Werven. Op een goed moment vond ik het tijd om op mezelf te gaan wonen. Via Woningnet vond ik deze flat. Nu zoek ik wat anders omdat mijn benen niet meer zo willen. Maar het liefst zou ik in het centrum blijven, omdat ik de buurt ken. Het liefst een huisje op de begane grond."