Wonenplus slaat eerste paal in Homeruskwartier

14 oktober 2009 07:00

HOMERUSKWARTIER - De 23 leden van Vereniging Wonenplus hebben dinsdag 6 oktober de eerste paal geslagen voor hun woonproject. Dit collectief is daarmee het eerste dat in het Homeruskwartier in Poort gestart is met bouwen. "Echt een avontuur", aldus de toekomstige bewoners.


Wonenplus is een vereniging van particulieren die in het kader van het collectief particulier opdrachtgeverschap gezamenlijk hun woonproject realiseren."Gezamenlijk bouwen is echt een avontuur", vindt Jeroen Schokker, (bestuurs)lid en toekomstig bewoner van de vereniging. "Betaalbaar vrijstaand wonen in een groene omgeving wil iedereen wel. Met onze visie 'voor elkaar met elkaar' bleek dit ook haalbaar."
Volgens de leden van Wonenplus vraagt het gehele proces echter "veel inzet en tijd". "Maar," vervolgt Schokker, "het resultaat mag er zijn: 23 woningen in een zelfde stijl maar met totaal verschillende afmetingen, kaveloppervlak en woonwensen. Iets wat in de traditionele, projectmatige bouw niet veel voorkomt…"
De woningen zijn energiezuinig gebouwd en sluiten aan op een gemeenschappelijk stuk groen. Doordat de leden van Wonenplus zelf alles in beheer hebben kunnen zij creatief zijn en besparen zij veel kosten. "Geld dat normaal naar een projectontwikkelaar gaat."

Spannende tijd

Na een spannende tijd, waarin de gemeente eerst het totale grondoppervlakte verkleinde maar later toch weer vergrootte, was een overbruggingkrediet noodzakelijk. Wonenplus kreeg daarbij hulp van de Rabobank Almere. Schokker: "Door de gronduitbreiding kwamen er enkele kavels bij en werd het binnenterrein nog groter." Deze extra kavels zijn op één na verkocht.
Goed begeleid

Een groot project als dit gaat echter niet zonder begeleiding. Het ontwerp- en gehele ontwikkeltraject is begeleid door Jos Abbo Architect BNA b.v. "Door deze begeleiding vonden we een goede balans tussen 'dromen over wat mogelijk is met woningbouw' en 'realistisch zijn ten aanzien van haalbaarheid, planning en kosten'." Schokker: "Ook van belang is een bouwer die het gewend is om individuele woningen neer te zetten." Maathuis Benelux Bouwgroep uit Zeewolde gaat voor Wonenplus de 23 energiezuinige woningen bouwen.
Meer informatie over deze nog beschikbare kavel is te vinden op www.wonenplus.com.