Woon-zorgcentrum 'Flora' op Floriadeterrein gaat in januari open

19 maart 2021 09:40

Door Robert Mienstra

ALMERE – Het woon-zorgcentrum voor mensen met dementie van Zorggroep Almere op het Floriadeterrein gaat 'Flora' heten. Het nieuwe woonzorgcentrum op het Floriadeterrein opent in januari 2022 haar deuren voor de eerste bewoners. Dit vertelt Hermine van Schaik, de directeur van dit nieuwe woonzorgcentrum.

Er komen 130 studio's van 35 vierkante meter, inclusief badkamer. "Tien van de studio's komen beschikbaar voor eerstelijns-verblijf, voor mensen die bijvoorbeeld moeten herstellen van een operatie", legt Van Schaik uit. " Maar die zijn ook beschikbaar voor respijtzorg waardoor bijvoorbeeld familie van een tijdelijke bewoner even op adem kan komen."

Leefmilieus

Het gebouw krijgt diverse leefmilieus. "De bewoners komen zo in een omgeving die het beste bij hen past", zegt Van Schaik. "Daardoor voelen ze zich 'altijd thuis', dat is ook de missie van het woonzorgcentrum. Per leefmilieu is de benadering passend bij de bewoners. Daarbij moet het zorgpersoneel ook passen bij de leefsituatie van de bewoners. Als een bewoner nog veel zelf kan, komt hij/zij in het uitnodigende leefmilieu. Zijn er meer schema's nodig, dan is het structurele leefmilieu passender."

Bij het nieuwe woonzorgcentrum komen gezamenlijke ruimtes voor de bewoners zoals een bruin café en een grand-café. Daar kunnen ook feestjes met de familie van bewoners gevierd worden. Verder komt er ruimte voor een atelier.

Floriade

Het woonzorgcentrum komt op het Floriadeterrein. "Maar het heeft niets met de Floriade te maken", stelt Van Schaik. "Tijdens het evenement komen er wel twee expositie-ruimtes, maar die richten we zelf in. Daar kunnen de Floriadebezoekers ervaren hoe het is om met dementie te leven, een soort experience.

De 130 eenheden hier zijn een onderdeel van 600 woningen voor mensen met dementie die nog in diverse wijken in Almere gerealiseerd gaan worden. Dit woonzorgcentrum komt in de wijk Hortus bij het Floriadeterrein. Verder is er dus geen connectie tussen dit woonzorgcentrum en de Floriade."

Bezoekers

Van Schaik verwacht niet dat de bewoners van het woonzorgcentrum last hebben van de twee miljoen bezoekers van het tuinbouwevenement. "De bezoekers komen niet in het gedeelte van de bewoners. En de bewoners zelf die dementie hebben, kunnen het gebouw niet zomaar uit."

Geïnteresseerden kunnen al contact opnemen met Zorggroep Almere. Ook mensen die hier willen gaan werken kunnen zich melden bij Zorggroep Almere: Meer informatie op www.zorggroep-almere.nl.

Artistimpression van 'Flora' op het Floriadeterrein. (Foto: aangeleverd)