Woontoren Flores op Floriade groeit

26 november 2020 11:50

Door Robert Mienstra

ALMERE – Drie gebouwen op de Floriade krijgen vorm: van de Aeres Hogeschool, het zorghotel van de Zorggroep Almere en ook de woontoren Flores (op de foto) zijn de contouren al goed zichtbaar.

Woontoren Flores krijgt een gevelkunstwerk waarop het beplantingsplan voor de Floriade Expo 2022 te zien is. Het gebouw moet beeldbepalend worden voor Floriade Expo 2022 en de toekomstige stadswijk Hortus in Almere. De woontoren gaat de bomen-, planten- en bloemencollectie van de wereldtuinbouwtentoonstelling weerspiegelen.

Het kunstwerk op de toren is ontworpen door MVRDV, Arttenders en kunstenares Alex Verhaest. In de compositie zijn 1.800 planten en bomen verwerkt, waarbij het beplantingsplan van het arboretum de basis vormt voor deze 'verticale samenvatting'. Daarbij geldt: hoe kleiner het beeld van de plant, hoe verder weg deze in het arboretum te vinden is. De woontoren vervult tijdens Floriade Expo 2022 diverse commerciële functies om daarna op duurzame wijze omgebouwd te worden tot een woontoren met 80 appartementen.

De woontoren Flores in aanbouw. (Foto: Almere DEZE WEEK)