XMS tweede provider op Glashart Almere

26 november 2009 08:00

ALMERE - Wethouder Martine Visser heeft het bedrijf XMS toestemming gegeven zich in Almere aan te bieden als provider op het Glashart Almere. Lange tijd had KPN het monopolie, tot ergernis van veel Almeerders.


Vooralsnog start XMS met leveren in een aantal buurten in Almere Buiten (Bouwmeesterbuurt, Landgoederenbuurt, Faunabuurt, Bloemenbuurt, Indische buurt en Regenboogbuurt). XMS biedt symmetrisch internet aan (even snel verzenden als ontvangen) en ook analoge tv.
Almere wil graag de eerste grote (150.000) volledig digitale stad van Nederland worden. Doel is het bevorderen van nieuwe ontwikkelingen die Almere zullen versterken op het gebied van economie, onderwijs, zorg, wonen en cultuur. Eind 2007 werd gestart met de aanleg van Glashart Almere. In de zomer van 2010 moet heel Almere op het Glashart kunnen. De gemeente heeft er bij de start van de aanleg van Glashart Almere sterk op aangedrongen dat het Almeerse glasvezelnetwerk open toegankelijk blijft, waardoor gegarandeerd is dat elke (nieuwe) leverancier van internetdiensten tegen dezelfde voorwaarden kan leveren aan consumenten en bedrijven. De komst van XMS als tweede provider laat dan ook zien dat Glashart Almere een open glasvezelnetwerk is.
De verwachting is dat met het glasvezelnetwerk in Almere een 'living lab' wordt gecreëerd waarin tal van nieuwe diensten zullen worden ontwikkeld. Hiermee wordt aan het doel van het gemeentebestuur voldaan: het stimuleren van de ontwikkeling van de stad in de meest brede zin van het woord.