YARA wint museumronde van Art Rocks in Kunstlinie

30 april 2021 08:00

ALMERE – Hoe klinkt een kunstwerk? Jonge muzikanten worden door Art Rocks uitgedaagd om een muzikale vertaling te maken van een kunstwerk. Kunstlinie Almere is een van de musea die dit jaar meewerken aan de competitie. De museumronde in Almere werd donderdagavond door BNNVARA uitgezonden op NPO2 Extra en via Artrocks.nl. Singersongwriter YARA werd uitgeroepen tot winnaar van deze ronde en maakt kans op een finaleplek in Paradiso op 8 mei.

Honderden muzikanten veranderden dit jaar wereldberoemde kunstwerken van onder andere Basquiat en Mata Hari tot catchy popliedjes, emotionele rap tracks en feministische ballads. Uiteindelijk mochten 88 deelnemers voor hun gekozen kunstwerk in een van de veertien aangesloten musea optreden. Waar de deelnemers normaal gesproken optreden voor een publiek terwijl ze naast hun gekozen kunstwerk staan, moest het dit jaar vanwege Covid-19 anders opgelost worden. Art Rocks presenteert daarom in samenwerking met BNNVARA een online editie van 'Art Rocks: - hoe klinkt een kunstwerk'. In veertien afleveringen neemt Cesar Majorana de kijkers mee naar de musea.

Kunstwerken Kunstlinie

In de aflevering van Kunstlinie stonden optredens van Sigrun & Jethro, YARA, ZEHRA, Maaike, Zout Zand, Zoey Adams en JARO op het programma. Zij traden op voor hun favoriete werk uit de Kunstlinie-collectie in de grote theaterzaal, de foyer en de Kunsthal.

Fix Me

Winnares YARA maakte het nummer Fix Me bij het kunstwerk Acephalic van kunstenaar Elisabet Stienstra. Dit werk staat momenteel in het depot, maar werd voor Art Rocks op zaal gezet. Het is een vrouwvormig achterovergebogen sculptuur op een tafel. Aan YARA de taak om dit kunstwerk muzikaal te interpreteren en de innerlijke wereld van dit beeldhouwwerk een geluid te geven. "Mijn lied gaat over de onzekerheden en twijfels van een vrouw. In dit geval ben ik deze vrouw. Ik wil me laten zien, ik wil me laten horen, maar ook rekening houden met iedereen om me heen", vertelt YARA. "Vrouw zijn is complex, zelfs tot in de kleinste dingen." De jury was onder de indruk van haar overtuigingskracht, de manier waarop zij over zelfliefde zong en het persoonlijk maakte, maar ook het kunstwerk er op originele wijze steeds in verwerkte.

Kijk de uitzending terug op Artrocks.nl of YouTube. De finale is te zien op 8 mei om 23:30 uur op NPO3. Daar strijden uiteindelijk acht finalisten om de titel in Paradiso. De winnaar van Art Rocks krijgt onder andere een geldprijs van €1000,- en studiotijd in de Wisseloord Studio's.

YARA maakte het nummer Fix Me bij het kunstwerk Acephalic in Kunstlinie Almere. (Foto: aangeleverd)