Zeer energiezuinige woningen in Poort voor GoedeStede

04 september 2009 06:25

COLUMBUSKWARTIER - Nog deze maand start de bouw van 103 zogenaamde Passiefhuis woningen in het Columbuskwartier in Almere Poort voor Woningstichting GoedeStede. Een belangrijk thema in deze wijk is duurzaamheid. Deze woningen passen daar prima in.


Passiefhuis woningen combineren een plezierig binnenklimaat met een heel laag energieverbruik. De toekomstige bewoners kunnen daarom rekenen op relatief lage energielasten, en hoeven zich minder zorgen te maken over stijgende energiekosten. Een uitgekiend ontwerp, een juiste oriëntatie op de zon en perfecte isolatie van muren en dak garanderen dat er nauwelijks warmte uit de woning 'weglekt'. Hierdoor is nog amper energie nodig om de woning in de winter te verwarmen. Die energie wordt verkregen door slim gebruik te maken van de zon én van de warmte van bewoners en huishoudelijke apparaten. De isolatie houdt niet alleen in de winter de warmte binnen, maar regelt ook dat zomers de koelere buitenlucht, de woning ingelaten kan worden. Omdat de woningen maar weinig warmte vragen, is naast een gebalanceerd ventilatiesysteem, enkel bijverwarming (door middel van een aantal kleine radiatoren die aangesloten worden op stadsverwarming) nodig om de woning altijd op temperatuur te hebben. Het is de eerste keer dat dergelijke woningen in Nederland in een groter bouwproject en mét sociale huurwoningen tot stand komen. SenterNovem ondersteunt het project met energieonderzoeksubsidie.

Nieuw Flevolands Peil

Woningstichting GoedeStede is straks de eigenaar van de 103 Passiefhuis woningen. GoedeStede is aangesloten bij Nieuw Flevolands Peil dat zich onder meer sterk maakt voor een duurzame en hoogwaardige kwaliteit van bouwen, wonen, exploiteren en beheren met bijzondere aandacht voor energie en materialen. Voor de woningen van GoedeStede zijn ook comfort, gezondheid en betaalbaarheid belangrijke aspecten. De Passiefhuis woningen voldoen daar volledig aan.
INBO Architecten uit Rijswijk heeft de woningen ontworpen, ontwikkelcombinatie Vijfde Stad VOF (BAM Vastgoed en Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij) realiseert ze. De oplevering van het project staat voor eind 2010 op de planning.