Zelf mondkapjes maken voor zorg- en hulpverleners

25 maart 2020 00:00

ALMERE – In een reactie op het schreeuwend tekort aan mondkapjes zijn Almeerders zelf aan de slag gegaan met het maken van deze broodnodige beschermingsmiddelen. Om vraag en aanbod van zelfgemaakte stoffen mondkapjes bij elkaar te brengen is de Facebookgroep 'Creapower-Almere mondkapjes maken' opgericht.

"Deze groep is bedoeld voor het maken van mondkapjes voor mensen die in zorg en hulpverlening werken of in andere beroepsgroep waar het werken met mondkapje op dit moment noodzakelijk is", aldus de initiatiefnemers. "De mondkapjes zijn niet bestemd voor particulieren. Ze zijn ook NIET geschikt voor medische doeleinden, zoals operaties en verpleging in het ziekenhuis. Ze zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat medewerkers cliënten en patiënten besmetten."

Patronen en richtlijnen

De mondkapjes worden gemaakt zoals voorgeschreven op de volgende twee websites:

https://maakjemondkapje.nl/

https://www.berrefonds.be/downloads

"Als je mondkapjes maakt, volg dan de richtlijnen zoals beschreven op de websites. Zorg dat je zelf netjes en schoon werkt. Zorg dat de stof dicht genoeg is, dunne katoentjes zijn niet geschikt. Was de stoffen vooraf om krimp te voorkomen en was ze na het maken om te voorkomen dat je iets doorgeeft. Eventueel kan je ze daarna heet strijken en daarna in een zak stoppen, uiteraard met gewassen en ontsmette handen."

Kijk voor meer informatie, vraag en aanbod op Creapower-Almere mondkapjes maken

(Foto: Creapower-Almere mondkapjes maken)