Zelfbouwers krijgen meer vrijheid

18 januari 2012 06:00

ALMERE - Mensen die in Almere zelf hun woning bouwen hoeven hun woning niet meer te laten toetsen op bouwregels die gaan over het gebruik en comfort van hun woning. Dat is het gevolg van een besluit dat het kabinet afgelopen vrijdag genomen heeft om Almere de vrijheid te geven om zelfbouwwoningen niet langer aan alle regels en voorschriften van het Bouwbesluit te toetsen.


Het gaat om een pilot die vijf jaar duurt. De ervaringen uit de pilot worden meegenomen in toekomstige aanpassingen van de bouwregelgeving. Wethouder Adri Duivesteijn is ingenomen met het kabinetsbesluit. “Het kabinet deelt met het besluit onze principiële visie dat zelfbouwers meer vrijheid en verantwoordelijkheid moeten krijgen. Het kabinetsbesluit maakt het mogelijk dat allerlei blokkades die door de betuttelende regels worden opgeworpen uit de weg worden geruimd”.
Het kabinetsbesluit volgt het besluit van de gemeente van 12 juli 2011 om bouwplannen voor zelfbouwwoningen niet meer of slechts globaal te toetsen aan voorschriften uit het Bouwbesluit.
Een voorbeeld is een zelfbouwwoning in het Homeruskwartier die vorig jaar veel aandacht trok omdat het geen ramen had op de bovenste etages. De lichtinval komt van boven. De gevel is deels gemaakt van lichtdoorlatend materiaal. Op de begane grond is wel veel glas gebruikt. Omdat de woning in strijd was met de voorschriften uit het bouwbesluit heeft de bouw ervan veel moeite en tijd gekost. Met de nieuwe toetsing hoort dat voortaan tot het verleden. Veel andere voorbeelden hebben betrekking op geluidwering, wel of geen trapleuning, wel of geen balkon of voorzieningen voor waterafvoer.
Wethouder Adri Duivesteijn: “Burgers die hun eigen woning bouwen weten heel goed hoe ze hun huis willen indelen. De burger bepaalt de gebruikskwaliteit van zijn eigen woning. Dat is waar het om gaat.”